Solidarnost poziva javnost da se usprotivi iseljenju biblioteke „Fontana“

Politička platforma Solidarnost „poziva javnost da podigne glas nakon još jednog, po kulturu glavnog grada devastirajućeg poteza privremenog organa kojim upravlja Aleksandar Šapić.

Juče je objavljena vest da je biblioteka “Fontana”, ogranak Biblioteke grada Beograda koji se nalazi u okviru istoimenog kulturno-trgovačkog centra na Novom Beogradu od njegove izgradnje 1968. godine, iseljena bez odluke, dokumentacije, obaveštenja i objašnjenja, podsećaju iz Političke platforme „Solidarnost“.

„To je precizan opis načina rada Aleksandra Šapića koji devastira ovu opštinu i čitav grad već više od 10 godina, a posebno oblast kulture koja je najranjivija“, poručuju iz Solidarnosti.

Netransparentan i nezakonit potez

„Koristeći situaciju privremenog organa nakon pokradenih gradskih izbora krajem prošle godine, Šapić i njegova interesna grupa netransparentnim i nezakonitim postupcima umanjuju građanima Novog Beograda već preko svake mere smanjenu dostupnost kulturnim sadržajima, bez informacije o tome da li će i gde biblioteka biti preseljena“, konstatuje se u saopštenju. O tome ništa ne znaju ni zaposleni bibliotekari i bibliotekarke, podsećaju iz Solidarnosti.

Kako se konstatuje, Novi Beograd je najmnogoljudnija opština u Srbiji sa kulturnim sadržajima ispod svakog proseka. Jedine javne ustanove kulture koje se na njoj nalaze i koje treba da podmire potrebe 210 hiljada ljudi (od kojih je veliki broj mladih) su Dom kulture Studentski grad, pozorište Pinokio i Muzej savremene umetnosti.

„Da li je to standard kulturnog života koji prihvatamo? Na račun osnivanja i gradnje prostora za kulturu dešava se grabež svih resursa koji se pretaču u privatne ruke radi ostvarenja privatnih profita kroz gradnju novih zgrada za prodaju stanova i poslovnih prostora“, smatraju članovi Solidarnosti.

Razaranje resursa

„Betonizacija, privatizacija i urbanističko nasilje prema ljudima i prirodi su jedini principi ovakve uprave, te tu nema mesta za kulturnu, obrazovnu i zelenu politiku. Aleksandar Šapić je najodgovornija osoba za devastaciju ove opštine i kao njen dugogodišnji predsednik i sada kao gradonačelnik!“, poručuje se.

Iz ove organizacije su konstatovali da, „dok zloupotrebljava naš novac u predizborne svrhe, on takođe naše resurse i budućnost naše omladine razara kroz ovakve poteze, bezobzirno i kukavički“.

Solidarnost poziva javnost, a posebno Novobeograđane i sve bibliotekare i bibliotekarke i druge kulturne radnike i radnice da budu solidarni sa institucijama kulture, „da ne prespavaju ovaj opasan potez Aleksandra Šapića“, već da ga „kazne na predstojećim izborima!“

„Solidarnost za kulturne institucije i kulturne radnike i radnice je briga za budućnost!“, zaključuje se u saopštenju.

I.K.

Prethodni članak

Stručna udruženja i podkast Sfera organizovali javnu raspravu o Beogradskom sajmu i Generalštabu

Biro Bernske Konvencije opet naglasio protivljenje širenju rudarstva na Homolju i kod Bosilegrada

Sledeći članak