Španija: odobreno pomilovanje katalonskih političara koji su zatvoreni pre četiri godine

Španska vlada pomilovala je devetoro političara i aktivista koji se zalažu za nezavisnost Katalonije od Španije.

Političari i aktivisti kojima je pomilovanje odobreno 22. juna, osuđeni su u oktobru 2017. godine na služenje zatvorske kazne od devet do trinaest godina.

Razlog hapšenja bio je njihov politički angažman u periodu političke krize koja je nastala tokom referenduma o nezavisnosti Katalonije te godine.

Pozivanje na pobunu, nenamensko trošenje javnih sredstava i neposlušnost bili su zvanična obrazloženja presuda.

Premijer Španije Pedro Sančez odluku o pomilovanju objašnjava kao deo procesa uspostavljanja mirne koegzistencije:

„Ovim postupkom u materijalnom smislu oslobađamo devetoro ljudi iz zatvora, ali simbolično doprinosimo koegzistenciji miliona i miliona ljudi“, izjavio je Sančez tokom govora koji je održao u Barseloni, pod nazivom „Susret: projekat za budućnost čitave Španije“.

Prema pojedinim merenjima javnog mnjenja čak 61% španaca se ne slaže s odlukom vlade o pomilovanju. Desničarske opozicione partije oštro se protive ovoj odluci, protiv koje je u Madridu organizovan masovni protest.

Popularnost ekstremne desnice raste u Španiji. Najpopularnija politička opcija na tom delu političkog spektra je Vox, partija koja sebe otvoreno dovodi u vezu sa fašističkim diktatorom Franciskom Frankom.

Ta stranka je, tokom kampanje uoči skorašnjih izbora u madridskom regionu, poštom slala pretnje smrću, metke, pa čak i krvav nož pojedinim političarima s levice.

Podsećamo, da je u Španiji na vlasti leva koalicija koju čine Socijalistička radnička partija Španije (PSOE) i Podemos.

Prilikom sklapanja koalicije u januaru prošle godine, lideri dve partije su izjavili da „progresivna vlada koja je za socijalnu pravdu i dijalog povodom teritorijalne krize je najbolja vakcina protiv ekstremne desnice“.

Kako smo ranije pisali, za opstanak leve vlade biće ključan odnos sa Katalonijom. Jedan od uslova za manjinsku podršku katalonskih levičara koaliciji Podemosa i PSOE bio je rok od 15 dana nakon formiranja vlade za započinjanje pregovora o budućnosti Katalonije.

A.J.

Prethodni članak

Mašina je sedam godina sa vama

„Mame su zakon“: garantovani minimalac za sve porodilje kao amandman u Skupštini

Sledeći članak