Španska Vlada odobrila isplatu osnovnog minimalnog dohotka

Panorama Barselone
Barselona; Foto: Gary Ullah / Wikimedia Commons

Španska Vlada odobrila je uvođenje programa osnovnog minimalnog dohotka, ukupne vrednosti od tri milijarde evra za 850 hiljada najugroženijih porodica. Procene su da će se ovom merom 1,6 miliona ljudi izvući iz ekstremnog siromaštva. Mesečni dohodak variraće između 462 i 1015 evra, zavisno od prihoda porodice i njihove opšte materijalne situacije.

„Danas je veliki dan za špansku demokratiju. Ova Vlada pokazuje da je njen politički izbor socijalna pravda i da španski Ustav shvata ozbiljno“, izjavio je zamenik premijera i lider levičarskog Podemosa Pablo Iglesijas, partnera koalicionoj vladi sa Španskom socijalističkom radničkom partijom.

Kako smo ranije pisali u Španiji su se tokom aprila u jeku epidemije pojavile najave o mogućnosti uvođenja osnovnog minimalnog dohotka, kao i obećanja da će njihova isplata krenuti tokom maja meseca.

Za minimalni dohodak mogu da apliciraju svi punoletni građani starosti do 65 godina, kao i migranti koji legalno žive u Španiji. Svi penzioneri stariji od 65 godina imaju garantovanu minimalnu penziju u iznosu od 462 evra mesečno, pa nemaju pravo i na minimalni dohodak. Novac je prevashodno namenjen nezaposlenima i svima koji su usled krize ostali bez redovnih prihoda, ali dohodak će primati i oni koji u međuvremenu uspeju da pronađu posao.

Osnovni cilj ove mere je borba protiv siromaštva. Kao posledica epidemije koronavirusa, u Španiji je 21,5% stanovništva u riziku od siromaštva, što je nešto više od prosečnih 17% za države evrozone Plan je da osnovni dohodak postane trajni novčani dodatak domaćinstvima sa niskim primanjima i da se sa isplatom nastavi i nakon završetka pandemije.

Osim programa osnovnog minimalnog dohotka na nacionalnom nivou, odobreni su i regionalni programi, za one regione koji prema Ustavu imaju nadležnosti i oblasti socijalne pomoći. Regionalnim programima biće obuhvaćeno oko 300 hiljada porodica i oni su kompatibilni sa nacionalnim programom, ali uz obavezno usaglašavanje dva programa.

L.P.

Prethodni članak

Gde budućnost počinje? otvaranje Prolećne izložbe u Cvijeti

Fudbaleri Borca iz Čačka započeli štrajk glađu

Sledeći članak