Srbija protiv nasilja: Ako ne budu ispunjeni zahtevi – blokada Gazele

Nakon tihe protestne šetnje koja je održana u ponedeljak, osmog maja, u nekoliko gradova u Srbiji, najavljen je sledeći protest ukoliko ne dođe do ispunjenja svih zahteva za petak, dvanaesti maj. Najavljeno je da će se na ovom protestu ići u blokadu mosta Gazela u Beogradu.

Protest "Srbija protiv nasilja"

Građani i građanke u nekoliko gradova u Srbiji su se u ponedeljak, osmog maja, u velikom broju okupili na poziv dela opozicije da bi iskazali tugu zbog tragičnih događaja i protest protiv kulture nasilja i vladavine nasilja u zemlji, o čemu je Mašina izveštavala.

Predstavnici i predstavnice opozicionih stranaka i organizacija danima pozivaju vlast da ispuni zahteve. U suprotnom, kako kažu, neka Srbija stane u petak, dvanaestog maja u 18 časova, najpre ispred Narodne skupštine, a potom i blokadom mosta Gazela u Beogradu.

„Prvi protest ‘Srbija protiv nasilja’ održan je u dostojanstvenoj atmosferi neizrecive tuge i saosećanja prema žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima. Trauma koja se desila će biti nešto što će celo naše društvo nositi još dugo i građani su dobro prepoznali da je neophodan odlučan zaokret od nasilja kojim smo preplavljeni. Na prvom protestu su izneti jako razumni zahtevi koji su precizno i konkretno koncentrisani na to da se ovakve tragedije nikada više ne dogode.“ navodi se na sajtu pokreta Ne davimo Beograd.

„Više od deset godina oduzimanja dostojanstva građanima i građankama Srbije sada dolazi na naplatu. Talas nasilja kojem svedočimo je posledica zloupotrebe vlasti koja maltretira društvo, bahato upotrebljava kriminalce za postizanje svojih ciljeva i upotrebljava medije koje kontroliše kao oružje masovnog uništenja neistomišljenika. Zbog svega ovoga u Srbiji se niko ne oseća sigurno, a krivac za to je vlast.“ navode iz stranke Zajedno i pozivaju sve ljude da ostanu ujedinjeni i solidarni.

Kako smo ranije pisali, „dok zahtevi uopšteno osuđuju normalizovanje nasilja koje se vrši putem komercijalnih i vlastima bliskih medija, koncentrišući se na zatvaranje konkretnih medijskih kuća odgovornih za materijalnu produkciju nasilnih video sadržaja, zasad nisu glasnije problematizovane decenijama prisutne političke teme sadržaja koji prikazuju i promovišu nasilje, za koji je, pored medija, odgovorno nekoliko generacija domaćih političara: odnosno nije bilo reči o nacionalizmu, raspirivanju međunacionalne mržnje, mržnje prema ženama i političkim protivnicima.“

Protest organizuju Demokratska stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela. Skup će se odvijati stranačkih obeležja i bez govora, navode organizatori.

Iako je deo javnosti mislio da se ne može ići dalje i dublje u povećanje tenzija i nasilja u društvu, predsednik Srbije Aleksandar Vućić je pozvao na kontramiting kako bi se odbranile „demokratske i slobodarske vrednosti“. Skup je zakazan za 26.maj i najavljen je kao „najveći skup ikada“ viđen u Srbiji.

Kako je ranije advokat Rodoljub Šabić komentarisao za Mašinu, ovaj miting za posledicu može imati „nažalost samo dalju antagonizaciju inače već duboko podeljenog društva“.

I.P.

Prethodni članak

Šabić: Kontramiting može izazvati samo dalju antagonizaciju društva

Radnici donose odluke u sindikatu i zbog toga se učlanjuju mladi, kaže predsednik sindikata IT radnika u Rumuniji

Sledeći članak