„Srbija protiv nasilja“ u subotu, organizatori se trude da bezbednost bude maksimalna

Tehnički organizatori protesta, kako sebe nazivaju opozicioni poslanički klubovi, su najavili da će novi protest „Srbija protiv nasilja“ biti održan u subotu, 3. juna u 18 časova.

Protest Srbija protiv nasilja

Odlaganje protesta sa najavljenog petka na subotu je, kako kažu organizatori, zbog toga što se u subotu navršava tačno mesec dana od masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, ali i kako kažu, zbog toga što će u subotu biti lepše vreme.

O tome je u medijima govorio narodni poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je najavio da će se na subotnjem protestu sa velike bine, koja će biti postavljena ispred parlamenta, okupljenima obratiti „žrtve režima“ kao i jedan broj javnih ličnosti, među kojima je i glumica Svetlana Bojković. Protest će ovog puta podrazumevati formiranje prstena oko Predsedništva. Ruta šetnje će biti Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom, preko trga Slavija i Ulicom kralja Milana.

Ovaj prsten oko predsedništva biće drugi po redu, jer je prethodni protest podrazumevao formiranje prstena oko zgrade Radio-televizije Srbije.

Aleksić je gostujući u emisiji Iza vesti na TV N1 govorio o sastanku organizatora protesta sa načelnicima policijskih uprava i načelnikom beogradske policije Veselinom Milićem. Na tom sastanku su prisustvovali Miroslav Aleksić, Slavica Radovanović i Srđan Milivojević, a na njemu je zahtevano da se policija brine o bezbednosti skupa, jer imaju, kako navode, saznanja o namerama različitih grupa da žele da uruše protest.

Prema njegovim rečima, načelnici su im rekli da će raditi sve u svojoj nadležnosti, da će sarađivati sa njima, ali da on ne veruje do kraja u to, jer na prethodnim protestima nije bilo čak ni saobraćajne policije. Dodaje i da su ih načelnici uveravali da su policajci „tu negde“, prenosi portal N1.

Podsetimo, prošle subote, nakon održanog kontramitinga Srpske napredne stranke, održan je četvrti protest Srbija protiv nasilja koji je ponovo bio izuzetno posećen. Prema procenama nezavisnih stručnjaka na protestu je bilo oko 50000 ljudi, za oko 10000 do 15000 više nego na kontramitingu SNS-a. Iako prebrojavanje okupljenih i poređenje nije od suštinske važnosti i ne predstavlja faktor koji govori u prilog politikama ni poziciji organizatora, on se zbog različitih medijskih manipulacija i zloupotreba u političke svrhe mora ponavljati.

Ta prethodnom protestu je ispred Narodne skupštine bilo postavljeno ozvučenje koje nisu obezbedili organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“, i sa kog su išli govori koji nisu bili deo ovog protesta. Nakon pokušaja upada u prostorije RTS-a, što su sprečili redari i redarke protesta „Srbija protiv nasilja“ i narodni poslanici, organizatori su upozorili da vlast pokušava da podmetne provokatore kako bi narušili dostojanstvo mirnih građanskih protesta.

Zbog toga se ovog puta radi na povećanju broja redara, uveravaju organizatori, a građani i građanke se pozivaju na još jednu „veličanstvenu i mirnu šetnju“.

I.P.

Prethodni članak

Digitalni alat „Koliko je (ne)priuštivo stanovanje u Beogradu?“

Novim zakonom vlast želi da omogući nesmetanu eksploataciju prirodnih dobara, upozorava ekološki aktivista Aleksandar Panić

Sledeći članak