Stoti broj magazina Liceulice: 14 godina borbe za bolje društvo

Osmog marta izašao je stoti broj magazina Liceulice. Povodom ovog jubileja razgovaramo sa glavnim i odgovornim urednikom magazina, Milosavom Marinovićem.

Nakon četrnaest godina, izašao je stoti broj magazina Liceulice. Uprkos mnogim promenama tokom ovih godina, ostali su jedinstven medij, kako po temama koje pokrivaju, tako i po podršci koju pružaju svojim prodavcima. U ovom stotom broju podsećaju nas za šta se zalažu, šta podržavaju, na šta upozoravaju i šta vide kao put ka boljem društvu.

Povodom ovog jubileja, razgovarali smo sa direktorom i glavnim i odgovornim urednikom magazina, Milosavom Marinovićem.

„Tokom ovih 14 godina i 100 brojeva smo se menjali i prolazili kroz različite faze, ali su neke stvari od samog početka konstantne. Dosledna uređivačka politika učinila nas je jedinstvenim medijskim sadržajem u Srbiji, pa i šire, a prisutna je od prvog dana. Sećam se početnih sastanaka s novinarima, koji su tvrdili da je nemoguće da ovako koncipiran sadržaj naiđe na prihvatanje šire publike. Svih ovih 14 godina smo tu, pre svega kao podrška našim prodavcima i prodavačicama”, za Mašinu navodi Marinović.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika, magazin Liceulice od prvog broja učestvuje u borbi za bolje društvo, ljudska prava i univerzalne vrednosti, za socijalnu pravdu i ravnopravnost, javni prostor i javni interes, za održivi razvoj, zdravo fizičko i mentalno okruženje, saradnju i integraciju, za mir, a protiv nasilja, rasizma, diskriminacije  i mržnje svake vrste.

„Danas smo široko prihvaćeni i prepoznatljivi i kao društveno angažovani magazin i kao projekat. Prvih godina su ljudi kupovali Liceulice prvenstveno da bi pomogli prodavcima, a poslednjih godina oni naš magazin čitaju sa olovkom u ruci, čuvaju primerke i arhiviraju ih kako bi im se vratili”, ističe Marinović.

Kada govorimo o napretku tokom ovih godina, Marinović naznačava da je jasan pokazatelj i sam tiraž – pre nedelju dana je stoti broj magazina izašao u tiražu od 15.000 primeraka, dok je prvi brojao hiljadu. 

„Iza svakog broja magazina stoje urednici, novinari, dizajneri i prevodioci čiji se rad nikada pak ne bi našao pred vama da nema – prodavaca. Magazin Liceulice danas  na ulicama Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Čačka, a uskoro i Pančeva, prodaje više od 140 prodavaca i prodavačica, koji na taj način dobijaju priliku za ekonomsko osnaživanje, samostalnost, ali i druženje i podršku. Nastavljamo da se borimo protiv svih oblika diskriminacije i da dajemo prostor onima kojima je uskraćen”, zaključuje urednik Liceulice.

U ovom jubilarnom broju magazina Liceulice možete čitati tekstove Dubravke Stojanović, Ljubomira Živkova, Svetlane Slapšak, Predraga Momčilovića, Danila Ćurčića, Dunje Karanović, Darije Stjepić, Stefana Slavkovića, Saše Dragojla, Svena Milekića, Vuka Vučkovića, Nebojše Krivokuće i Lare Končar, intervjue sa Borisom Dežulovićem i Ivom Marčetić i pesmu „Beskućnik“ novosadskog prodavca Žarka Erdeljija.

A.G.A.

Prethodni članak

Kombo kriza gura polovinu EU u psihološke probleme

Feministička antifašistička mreža pozvala da se donira novac za kaznu Aidi Ćorović

Sledeći članak