Štrajk tekstilnih radnica u Smederevu

Štrajk radnica u Kajzenu; Izvor: podunavlje.info
Štrajk radnica u Kajzenu; Izvor: podunavlje.info

Oko tri stotine radnica turske fabrike Kajzen u Smederevu juče je stupilo u štrajk zahtevajući isplatu neisplaćenih naknada za prekovremeni rad.

Prema navodima portala podunavlje.info, radnice tvrde da ih u pogonu radi oko tri stotine i da sve primaju tek minimalnu platu i pored činjenice da često rade prekovremeno kao i da rade subotom što im se obično najavljuje tek petkom. Dodaju takođe da radnice u firmi ostaju upravo zbog obećanja da će im prekovremeni sati biti isplaćeni. One takođe navode da magacioneri rade svakog dana u nedelji.

Norme koje je poslodavac postavio nije moguće ispuniti, dok je sindikalno organizovanje zabranjeno, zbog čega u ovom momentu radnice nemaju ni štrajkački odbor. No, i pored toga, radnice su se hrabro odlučile na ovaj rizični korak.

Sindikat Sloga je uputio podršku radnicama i pozvao ih je da se obrate sindikatu kako bi dobile neophodnu pomoć u zaštiti svojih interesa i kako bi štrajk uvele u legalne tokove.

Štrajk radnica u Kajzenu; Izvor: podunavlje.info
Štrajk radnica u Kajzenu; Izvor: podunavlje.info

Za radnice u štrajku danas bi mogao biti odlučujući dan. Iz firme zahtevaju da se danas pojave na poslu uz obećanje da će im biti isplaćeni dosadašnji prekovremeni sati. Ostaje pitanje da li je menadžment – ne shvatajući ozbiljnost radničkog zahteva – samo dao olako obećanje koje ne kani ispuniti, kao što je to izgleda često činio do sad.

Tekstilna firma Kajzen, deo turske kompanije Kardem, pokrenula je proizvodnju u Smederevu pre dve godine i tada je najavljeno da će već za godinu dana imati oko osam stotina zaposlenih, što nije ispunjeno.

Da podsetimo, uslovi rada u tekstilnoj industriji u Srbiji su porazni, plate su male, maltretiranje učestalo – što potvrđuje i istraživanje organizacije Clean Clothes Campaign koje je u Srbiji realizovano prošle godine.

Redakcija Mašine pruža podršku hrabrim radnicama Kajzena.

Prethodni članak

I mladi i nezadovoljni

Otkazi nakon štrajka u smederevskom Kajzenu

Sledeći članak