Štrajk u Odžacima zbog smanjenja plata

Radnici ispred kapije fabrike u Odžacima; Foto: Anonymus Srbija / Facebook
Radnici ispred kapije fabrike u Odžacima; Foto: Anonymus Srbija / Facebook

Sve tri smene radnika i radnica fabrike Magna Seating u Odžacima juče su štrajkovale zbog umanjenih zarada.

Za mnogo više odrađenih dana, plus jedna radna subota i šest noćnih smena, ovaj mesec sam dobio umanjenu platu za 3.000 dinara. Kod nekih radnika to smanjenje ide i do 20.000 dinara. Radnici su ubeđeni da obračun plate za prošli mesec nije bio dobar i ne znaju šta je uzrok tome. Revolt je izazvalo pravdanje poslodavca da je obračun urađen baš kako treba.

Ovo je za Mašinu povodom štrajka izjavio radnik Magne koji je želeo da ostane anoniman. Kako nam objašnjava, problemi sa zaradom se ne dešavaju prvi put. Radnici su imali povećanje plata u januaru mesecu s kojim je njihova plata trebalo da iznosi 46.000 dinara. Međutim oni od februara meseca imaju konstantna smanjenja zarade. Do sada su to poslodavci ili ignorisali, ili pravdali lošim obračunom. Međutim, ovaj put su svim radnicima drastično umanjene zarade bez razloga.

Poslodavci su obećali da će danas radnicima isplatiti po 5.000 dinara i savetovali radnicima da sutra nastave sa radom. Neki radnici navode da je bilo indirektnih pretnji otkazom jer su predstavnici firme navodili da svi koji neće da rade mogu „slobodno da odu kući“. Predstavnik firme je čak rekao radnicima da će oni ako treba „premestiti fabriku u Meksiko“. A, kako nam je rekao naš sagovornik, prema propisima, onaj radnik koji ode iz firme pre radnog vremena „sam sebi potpisuje otkaz“.

Usled nezadovoljstva počeli su da izlaze na videlo i drugi problemi kao što je odnos poslovodstva prema radnicima u proizvodnim pogonima. Prema izvoru Mašine, problematično je i to što radnici gube bonuse kada zbog bolesti odu na bolovanje. Ti bonusi se dobijaju za prisutnost na poslu ukoliko je neki radnik radio ceo mesec i bio prisutan sve dane.

Ukoliko ste sledeći mesec samo jedan dan bolesni, vi taj bonus gubite što može značiti da ćete imati i do 10.000 manju platu – objašnjava naš sagovornik.

Iako menadžement navodno ne sprečava sindikalno organizovanje u fabrici, radnici tvrde da već dve godine pokušavaju da osnuju sindikat ali usled pritisaka u tome ne uspevaju.

Fabriku su juče posetili i Aleksandar Todić iz UGS Nezavisnost i Martina Šneler predstavnica austrijskog sindikata Pro-ge, koji organizuje industrijske radnike, a između ostalih okuplja veliki broj radnika Magne u Austriji odakle i dolazi vlasnik fabrike u Odžacima. Sindikalni predstavnici su dobili priliku da razgovaraju sa štrajkačima, ali i sa menadžemntom. Prema navodima Todića, oni su započeli sindikalno organizovanje u ovoj fabrici i za sada je oko 150 radnika i radnica potpisalo pristupnice sindikatu.

Kompanija Magna posluje u Srbiji od 2013. godine, a u svom pogonu u Odžacima gde radi oko 2000 ljudi proizvodi navlake za automobilska sedišta. Ova kompanija u Srbiji posluje uz značajne subvencije koje dobija iz državnog budžeta, a 2017. godine je proširila svoje proizvodne pogone čime je, prema rečima direktora Štefana Petersa, to postao njihov najveći pogon u Evropi.

M.M. i K.A.

Prethodni članak

Na današnji dan izvršen je pokušaj atentata na Ibarskoj magistrali

Privatizacija javnog prevoza – nit’ uštede, nit’ porast kvaliteta

Sledeći članak