Štrajk upozorenja u Fiatu

Foto: Nikola Bubanja / Twitter
Foto: Nikola Bubanja / Twitter

Radnici Fiata ponovili su danas štrajk upozorenja i najavili potpunu obustavu rada za sutra ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Jedan od glavnih zahteva radnica i radnika u Kragujevcu je povećanje osnovne zarade za proizvodne radnike na 45000 dinara. Štrajkači zahtevaju i nov način organizovanja proizvodnje kako bi se smanjio pritisak na radnike, odnosno kako bi svaki zaposleni u proizvodnji obavljao manji broj operacija. Pored toga traži se isplata nadoknada za dodatne troškove koje radnici imaju prilikom dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nije organizovan javni prevoz, kao i isplata dogovorenih bonusa za efikasnost.

Odluku o stupanju u štrajk doneo je Samostalni sindikat u ovoj fabrici. U skladu sa istom prva jednočasovna obustava rada organizovana je prethodnog petka, kada su se kao i danas, radnici okupili ispred Upravne zgrade preduzeća Fiat automobili Srbija a zatim nastavili u protestnu šetnju u krugu fabrike. Ukoliko zahtevi radnika ne budu ispunjeni sutra bi trebao da nastupi potpuna obustava rada u ovoj fabrici.

 

U nekim mejnstrim medijima već su se pojavili izveštaji koji sugerišu da ovaj štrajk predstavlja samo borbu za prevlast između dva sindikata u firmi – Saveza samostalnih sindikata Srbije i Udruženih granskih sindikata Nezavisnost koji je nedavno formirao svoj sindikat u ovoj fabrici.

Međutim, Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalinh sindikata Kragujevca u izjavi za Mašinu kaže da je Savez samosalnih Sindikata kao reprezentativni sindikat u Fijatu pokrenuo štrajk, a da su štrajk podržali i članovi sindikata Nezavistnost. On smatra da je „zlonamerno prenositi kako radnici koji su izašli tvrde da je štrajk rezultat borbe za prevlast između dva sindikata“.

U štrajk upozorenja stupili su svi radnici karoserije i montaže bez kojih proizvodnja ne može da se nastavi, među kojima ima članova oba sindikata, dok u štrajku uglavnom ne učestvuju službenici i logistika. Rekao je Ristić.

Nezadovoljstvo kragujevačkih radnica i radnika, a naročito onih iz kompanija koje posluju u sferi automobliske industrije, tinja već mesecima. U februaru je pokrenut štrajk u fabrici Mareti Manjeli, dobavljača Fiata, gde su zahtevane veće plate. Zatim je u martu došlo do pobune u fabrici Fori tekstil u kojoj se prave delovi konfekcije za automobile.

Kako nezvanično saznajemo rukovodstvo je tokom današnjeg protesta pozvalo predstavnike radnika na pregovore.

Prethodni članak

Od privatizacije do deložacije

Šta smrdi na deponiji?

Sledeći članak