Štrajk železničara: ako pregovori sa Vladom ne urode plodom železničari će da nastave protestne i štrajkačke aktivnosti

Danas se okupilo nekoliko stotina železničara ispred upravne zgrade Železnice Srbije. Štrajkački odbor očekuje pregovore s Vladom.

Foto: Ne davimo Beograd / Facebook

Današnjem štrajku železničara prethodio je sastanak članova štrajkačkog odbora sa predstavnicima vlasti u ministrvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je, prema predsedniku odbora, trajao do kasno u noć.

„Dobili smo obećanje da će u narednih sedam do deset dana sa nama sastati premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva Tomislav Momirović i ministar finansija Siniša Mali. Ukoliko ne ispoštuju obećanje organizovaćemo protest, veći od ovog danas“, rekao je tokom svog obraćanja demonstrantima Saša Jocić, predsednik štrajkačkog odbora.

Jocić je ponovio da štrajkački odbor zahteva otkazivanje kolektivnog ugovora koji je na snazi od februara i nove kolektivne pregovore.

„Kolektivni ugovori nisu u skladu sa zakonom, budući da ih nisu potpisali svi učesnici kolektivnih ugovora. Da li treba da podnesemo i krivične prijave protiv direktora preduzeća koji primenjuju ovakve kolektivne ugovore“, izjavio je Jocić na protestu.

Podsećamo, neposredni povod za aktuelno nezadovoljstvo radnika železnice je kolektivni ugovor koji je deo sindikata u železnici potpisalo s polsodavcem. Kako smo već izveštavali, kolektivni ugovor sklopljen početkom februara omogućuje da veliki broj radnika železnice bude plaćen manje od zakonom zagarantovane minimalne cene rada.

Sa govornice su se okupljenima obratili i drugi članovi štrajkačkog odbora i predstavnici sindikata u železničkim društvima Žarko Dimić, Zoran Gašić i Radomir Popović.

Govornici su naglasili da je protest deo borbe za bolji socioekonomski položaj radnika železnice i njihovih porodica, i da nisu povezani ni sa jednom političkom opcijom. „Dali su i obećanje da će zajedno sa radnicima železnice isterati ovu priču do kraja“.

Uz skretanje pažnje na nepovoljan položaj železničara i na društveni značaj njihovog posla, sa govornice su upućeni reči podrške medicinskim radnicima, koji nemaju adekvatnu zaštitu i druge uslove u borbi protiv Covid-19, zbog čega gube živote.

Štrajkački odbor je saopštio da će obaveštavati javnost o daljim aktivnostima odbora.

A.J.

Prethodni članak

U Berlinu ukinuta zabrana rasta stanarina na inicijativu partija federalne vlade

Da li je policiju sramota?

Sledeći članak