„Štrajkovi glađu nikada nisu doneli željene rezultate“ – Predsedništvo Sloge traži od lidera opozicije da odustanu od štrajka glađu

Članovi Predsedništva Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ traže od opozicionih poslanika iz koalicije „Srbija protiv nasilja“, među kojima je i predsednik ovog sindikata Željko Veselinović, da prekinu sa štrajkom glađu.

„Uz veliko poštovanje prema njihovoj posvećenosti i hrabrosti, snažno apelujemo na sve učesnike da prekinu sa štrajkom glađu“, navodi se u saopštenju koje potpisuje potpredsednik sindikata „Sloga“, Vladimir Radosavljević.

Iz sindikata kažu da su posebno zabrinuti za zdravstveno stanje njihovog predsednika Željka Veselinovića te da je s obzirom na to predsedništvo donelo odluku da ga pozove i od njega zahteva da se odmah povuče iz štrajka.

Predsedništvo „Sloge“ izražava zabrinutost i za zdravstveno stanje poslanice Marinike Tepić, koja je u štrajku glađu već deveti dan.

„Veoma cenimo njenu odlučnost, upornost i borbenost. Međutim, smatramo da nastavak štrajka može imati nesagledive posledice na njeno zdravlje, ne samo nje, već i ostalih narodnih poslanica i poslanika koji su se priključili štrajku, a dalji efekti ovakve borbe neće nadmašiti rizike po zdravlje učesnika“, stoji u saopštenju.

Iz „Sloge“ podsećaju i na to da je ta sindikalna centrala juče napunila 16 godina i, kako kažu, njihovo iskustvo ne pokazuje da štrajkovi glađu ne donose željene rezultate.

„Moramo priznati da štrajkovi glađu naših članova, ali i drugih radnika u Srbiji, gotovo nikada nisu doneli željene rezultate, osim narušavanja sopstvenog zdravlja. Stoga apelujemo na sve, posebno na one koji se svakodnevno okupljaju pred zgradom RIK-a tražeći poništenje izbora zbog brutalne krađe, da takođe pozovu na prekid štrajka glađu i da svi usmere svoje snage u druge oblike borbe“, poručuju iz „Sloge“.

Na portalu Mašina ste već mogli da čitate tekstove koji potvrđuju ono što predsedništvo „Sloge“ saopštava – previše često su radnici u Srbiji bili prinuđeni na štrajk glađu kao najekstremniji vid borbe i gotovo nikad time nisu ostvarili svoje ciljeve. U političkoj borbi štrajk glađu je nešto što sporadično možemo videti i u Srbiji, međutim za razliku od nekih primera iz sveta o kojima smo takođe pisali, na srpskoj političkoj sceni se ovaj vid borbe donekle olako shvata čime je i obesmišljen u velikoj meri.

M.M.

Prethodni članak

Stojanović: Važno je što su sada izašli studenti

NKSS osuđuje nasilje države koje je kulminiralo na protestu ispred Skupštine grada Beograda

Sledeći članak