Strani radnici ili robovi? Razgovor o poražavajućim životnim i radnim uslovima sa kojima se suočavaju strani radnici u Srbiji

Portal Mašina će u sredu, 24. novembra od 18 časova organizovati razgovor na temu poražavajućih životnih i radnih uslova sa kojima se suočavaju radnici i radnice iz inostranstva koji dolaze u Srbiju.

barake gde su smešteni radnici

Medijska izveštavanja o uslovima života i rada stranih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu izazvala su veliku pažnju javnosti, o čemu je i Mašina izveštavala. Oko 500 radnika iz Vijetnama se našlo daleko od svoje domovine, smešteni u izuzetno lošim uslovima bez dovoljno struje, tople vode, grejanja, bez adekvatnog nameštaja, uz neredovne zarade i bez pasoša koji su im oduzeti.

Pojedine organizacije civilnog društva, poput Astre i A11 su u ovome videle i potencijalni slučaj trgovine ljudima zarad radne eksploatacije. Nadležne državne institucije, kao po definiciji, sporo reaguju, a najviši predstavnici vlasti ili skreću pogled ili negiraju ozbiljnost situacije stavljajući naglasak na važnost stranih investitora. Čini se, po svaku cenu.

Nije ovo prvi put da su se strani radnici i radnice u Srbiji našli u teškom položaju i da su zatražili podršku lokalnih organizacija, kao što nije prvi put ni da poslodavci prolaze nekažnjeno. Mašina je i ranije izveštavala o položaju stranih radnika u Srbiji, podsećamo na primer indijskih radnika koji su tokom prošle godine štrajkovali zbog neisplaćenih zarada i lošim radnim uslovima.

Mnogo je pitanja koja ovakvi slučajevi otvaraju, od toga ko je nadležan za rešavanje tih problema do toga ko je odgovoran. Ipak, svakako je najvažnije – kako pomoći ljudima koji se u našoj zemlji susretnu sa nepoštovanjem ljudskih i radnih prava?

U razgovoru će učestvovati Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata „Sloga“, Tara Rukeci ispred Zrenjaninskog socijalnog foruma, Hristina Piskulidis ispred organizacije Astra. Organizatori su poziv uputili i Zaštitniku građana i predstavnicima Ministarstva rada, boračkih i socijalnih pitanja i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Razgovor će voditi Marko Miletić, kourednik portala Mašina.

Razgovor će biti održan u prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj ulici 55 u Beogradu, ali je prenos moguće pratiti preko Mašina Fejsbuk i Youtube kanala.

Prethodni članak

Čile: levičar Borić i ultra-desničar Kast ulaze u drugi krug predsedničkih izbora

Građani pokušali da zaustave uništavanje vodoizvorišta na Makišu

Sledeći članak