Vijetnamski radnici i dalje u nezavidnom položaju – štrajk, koškanje i zastrašivanje novinara

Juče je u fabrici Linglong u Zrenjaninu oko 500 radnika iz Vijetnama obustavilo rad u znak protesta zbog nehumanih uslova smeštaja i podrške njihovom kolegi uzbunjivaču, koji je otpušten nakon što je kontaktirao medije. Retki sindikati reaguju a polokao se pojavljuje i međunarodna podrška radnicima.

smeštaj radnika linglonga

Drama vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong se nastavlja. Radnici su juče stupili u štrajk nakon što je jedan od njihovih kolega dobio otkaz zbog toga što je obavestio medije o užasnim uslovima u kojima su radnici primorani da borave. Podsetimo, radnici su smešteni u barake bez grejanja i osnovne komunalne infrastrukture. Uz to, poslodavac je delu radnika oduzeo pasoše, a uskratio im je i tačne informacije o tome da imaju pravo na vakcinisanje protiv koronavirusa.

Vijetnamski radnici su juče medije obavestili i o tome da je protest organizovan i u njihovoj matičnoj zemlji.

Aktivisti Solidarne kuhinje su pre izbijanja štrajka iz fabričkog kruga teškom mukom uspeli da izvedu otpuštenog uzbunjivača. Kako je ovo udruženje objavilo na svom fejsbuk profilu, privatno obezbeđenje i kineski menadžeri sprečavali su aktiviste da iz fabrike izvedu jednog od radnika koji je želeo da prijavi krađu svog pasoša zrenjaninskoj policiji. U izvođenju uzbunjivača aktivistima su pomogli drugi vijetnamski radnici, koji su se fizički usprotivili obezbeđenju.

Otpuštenom radniku uprava fabrike je ranije oduzela pasoš, zbog čega aktivisti rade na tome da mu obezbede pravnu pomoć.

Tokom izveštavanja medija o događanjima u fabrici Linglong došlo je do više incidenata. Novinari su uznemiravani u radu u utorak uveče i u sredu: ekipi N1 koja je izveštavala sa lica mesta u utorak uveče nepoznati muškarac je automobilom preprečio put na izlasku iz fabričkog kruga i snimao ih, dok je novinarku portala VOICE nekoliko muškaraca pokušalo da fizički omete snimanje telefonom.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zato zahteva da nadležni ispitaju uznemiravanje i zastrašivanje novinara zbog izveštavanja u fabrici Linglong.

barake gde su smešteni radnici
Barake gde su smešteni radnici; Foto: A11

Spore reakcije sindikata

Osim Udruženih sindikata „Sloga“ koji su još pre nekoliko dana izdali saopštenje u kojem pozivaju vlast da zaštiti prava vijetnamskih radnika, ni jedna druga sindikalna centrala se još uvek nije oglasila.

„Sloga“ je danas izdala i novo saopštenje i poslala dopis Svetskoj federaciji sindikata (WFTU) od koje traže pomoć pri alarmiranju svetske javnosti i rešavanju problema radnika koji rade na izgradnji fabrike Linglong.

“Molimo za hitnu pomoć, oni su na ivici životne egzistencije, vidno iznureni, prisilno zatvoreni, smešteni u neuslovnim objektima i oduzeti su im pasoši da ne mogu da se kreću i vrate svojim kućama. Takođe, od strane nepoznatog obezbeđenja i uz prećutnu dozvolu države Srbije zabranjen im je razgovor sa građanima, novinarima, aktivistima sindikata i NGO koji žele da im pomognu i saznaju istinu o njihovom dovođenju na rad i samom statusu u Srbiji“, stoji u saopštenju „Sloge“.

Reakcije još uvek nema ni od Međunarodne organizacije rada koja ima svoju kancelariju u Beogradu.

Od međunarodnih sindikata za sada je jedino zvaničnik Međunarodne federacije građevinaca (BWI), Jasmin Redžepović, u razgovoru sa našim novinarima rekao da je ovo što se dešava radnicima iz Vijetnama rezultat nekažnjavanja nesavesnih poslodavaca i podsetio da se to dešavalo i radnicima iz Indije i Turske.

Smeštaj radnika u Zrenjaninu
Smeštaj radnika u Zrenjaninu; Foto: A11

Političke organizacije pozivaju vlast na odgovornost

Nekoliko opozicionih organizacija oštro je osudilo tretman radnika koje je angažovala kineska kompanija u Zrenjaninu i pozvalo nadležne na odgovornost.

U saopštenju pokreta Ne davimo Beograd (NDMBG) navodi se da Srbija ni pod kojim uslovima ne sme da dozvoli, niti prećutno toleriše, robovski rad ni stranih, ni svojih državljana.

„Zabrinjava i to što ovo nije jedini slučaj gde se stranim investitorima toleriše suspenzija radnih prava zagarantovanih zakonom Srbije”, izjavio je Radomir Lazović iz NDMBG, koji je u utorak posetio barake gde su smešteni radnici i uživo se upoznao sa uslovima u kojima žive.

Iz političke platforme Solidarnost upozoravaju na to da su „nehumani uslovi u kojima radnici žive, kao i drugi oblici zlostavljanja od strane poslodavaca o kojima smo imali prilike da čitamo u medijima, u suprotnosti sa domaćim radnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama i sporazumima koje je Srbija usvojila” i dodaju da su kršenja prava vijetnamskih radnika „samo jedan od brojnih primera kršenja radnih i socijalnih prava kojima su kontinuirano izloženi i domaći radnici i radnice”.

Podršku vijetnamskim radnicima, te medijima i aktivistima koji istražuju uslove rada radnica i radnika u Srbiji uputila je i Partija radikalne levice, uz nadu da je „ovo samo početak široke društvene debate o katastrofalnim posledicama politike privatizacije i privlačenja stranih investicija”.

I.K.

Prethodni članak

Dokle vlast planira da optužuje žene za demografske probleme?

Desničarska vlada Indije pod pritiskom organizovanih poljoprivrednika povlači tri sporna zakona o poljoprivredi

Sledeći članak