Studentkinje FPN-a osnovale Slušaonicu poverenja

Grupa studentkinja Fakulteta političkih nauka u Beogradu osnovala je Slušaonicu poverenja – zajednicu koja će pružati podršku žrtvama seksualnog nasilja. U sklopu svog rada planiraju održavanje radionica, tribina i razgovora kako bi unapredile postojeća pravila i procedure tako da adekvatno štite sve studentkinje i studente.

Fakultet političkih nauka

Grupa studentkinja Fakulteta političkih nauka koje su odlučile da stanu na put seksualnom nasilju na njihovom fakultetu osnovale su Slušaonicu poverenja.

„Verujemo da je važno da se svaka zajednica samostalno organizuje kako bi pružila podršku svojim članovima. Naš cilj je da ohrabrimo i pomognemo studentkinje drugih fakulteta da osnuju svoje lokalne grupe za podršku, što bi dovelo do umrežavanja i stvaranja široke mreže podrške na nivou Univerziteta u Beogradu. Na taj način možemo zajedno raditi na stvaranju sigurnijeg akademskog okruženja za sve studentkinje“, smatra Krstić.

Sagovornica Mašine ističe da, iako su osnivačice Slušaonice poverenja studentkinje, imaju veliku podršku organizacija koje se bave nasiljem nad ženama, pravnom i psihološkom podrškom, kao i podršku poverenica na Fakultetu političkih nauka i velikog broja nastavnog kadra.

Mesto gde svaka studentkinja može naći sigurnost i pomoć

„Slušaonica poverenja nastala je iz potrebe da se stvori siguran prostor za sve studentkinje koje su doživele seksualno nasilje na Fakultetu političkih nauka. Osnovana je nakon protesta koji je sprečio da seksualni nasilnik postane dekan. Naša misija je da pružimo podršku, osnažimo žrtve i radimo na promeni sistema koji omogućava takvo ponašanje. Kroz naše aktivnosti želimo da podignemo svest, edukujemo zajednicu i uvedemo konkretne mere zaštite. Naša platforma nije samo alat za prijavljivanje, već i mesto gde svaka studentkinja može naći sigurnost i pomoć“, za Mašinu kaže Jovana Krstić, jedna od osnivačica Slušaonice poverenja.

Nakon burnog protesta koji su studentkinje i studenti organizovali 7. juna, sprečivši da Slaviša Orlović postane dekan, njihova borba za bezbedan fakultet se nastavlja.

„Jun 2024. godine ostaće upamćen kao mesec u kom smo postavile presedan. Profesor koji je decenijama gradio svoju karijeru, dok je neometano seksualno uznemiravao studentkinje, po prvi put je naišao na zid ne uspevši da pređe još jedan karijerni stepenik i postane dekan. Po prvi put su naša šaputanja između predavanja i upozorenja koja smo upućivale jedna drugoj, postali glasno vikanje da mu ovo ipak sada neće proći – zbog nas koje smo sada tu, ali i zbog svih onih žena koje u poslednjih 25 godina nisu mogle ni sa kim da podele svoje iskustvo sa Slavišom Orlovićem“, pišu studentkinje u uvodu anonimne ankete putem koje žrtve seksualnog nasilja i uznemiravanja mogu podeliti svoju priču i zatražiti podršku u potpunoj sigurnosti.

Slušaonicu takođe možete kontaktirati putem mejla tvojapodrskafpn@gmail.com za dodatnu podršku i informacije.

Mali broj studenata zna svoja prava

Kako Krstić navodi, Slušaonica poverenja pre svega pruža emocionalnu podršku – kroz razgovore i savete pomaže žrtvama da se osećaju podržano i sigurno.

Od oktobra započinju seriju razgovora, tribina i radionica kako bi sve zainteresovane detaljno upoznale sa Pravilnikom o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja. Na ovim događajima, studentkinje će raditi i na njegovom unapređenju kako bi osigurale da pravila i procedure adekvatno štite sve studentkinje i studente. Kako sagovornica Mašine dodaje, mali broj studenata zna svoja prava i kako Pravilnik funkcioniše.

„Sledeća je pravna podrška, odnosno informacije o pravnim koracima koje žrtve mogu preduzeti i pomaganje u kontaktiranju relevantnih institucija i poverenica na fakultetu, ukoliko žrtva želi da prijavi uznemiravanje. Moram napomenuti takođe da ćemo mi onda pratiti ceo proces i biti uz žrtvu sve vreme, da se više ne dese ‘kompromisi’, dogovori i guranje pod tepih“, kaže Krstić.

Kako Krstić navodi, njihova misija je da svaka žrtva zna da nije sama i da ima podršku zajednice u borbi za pravdu. Slušaonica poverenja je tu da pomogne, ohrabri i osnaži svaku studentkinju da progovori i zatraži pomoć.

A.G.A.

Prethodni članak

Preminula Džejn Mekalevi, borbena sindikalna organizatorka