Studentski protesti za Palestinu širom sveta

Od SAD-a do Australije, studenti protestuju u solidarnosti sa Gazom. Iako dočekani policijskom brutalnošću, pretnjama i ucenama – postaju samo brojniji.

Nakon velikih studentskih protesta u Sjedinjenim državama, stotine univerzitetskih grupa širom sveta otpočelo je blokade i postavilo kampove ispred svojih univerziteta. Osim solidarnosti sa Gazom i osude izraelske agresije, studenti traže da njihovi fakulteti obustave saradnju kako sa izraelskim institucijama, tako i kompanijama koje podržavaju Izrael.

Hiljade američkih studenata je uhapšeno, a svakodnevno trpe i nasilje policije. Ipak, protesti se nastavlju, a glasovi studenata postaju sve jači.

Francuska

Studenti na nekoliko francuskih univerziteta, uključujući Sciences Po i Sorbonu, blokirali su ove institucije zbog rata u Gazi. Policija u Parizu je u petak ušla na univerzitet Sciences Po i uklonila studentske aktiviste koji su prethodne noći okupirali zgrade univerziteta u znak solidarnosti sa Palestinom, uz zahteve da univerziteti prekinu saradnju sa Izraelom.

U subotu je premijer Gabriel Atal, koji poput predsednika Emanuela Makrona spada među značajne alumniste univerziteta Sciences Po, izjavio da njegova vlada „neće tolerisati delovanje opasne manjine koja pokušava da nametne svoja pravila i ideologiju koja dolazi iz Severne Amerike“, prenosi Al Jazeera.

Pored pretnji premijera, univerzitetu Sciences Po preti i uskraćivanje finansiranja dok se „mir i bezbednost ne vrate u školu“, najavila je predsednica regije Ile-de-France u kojoj se nalazi ovaj univerzitet.

Hrabrost pariskih studenata i taktike zastrašivanja koje oni proziru ogledaju se u izjavi studenta master studija na Sciences Po, Ismaila.

„Rekli su nam rekli da možemo biti izbačeni, da će direktor ponovo pozvati policiju unutra, da nećemo dobiti diplome. Lično nisam uplašen. Potencijalno ću se suočiti sa disciplinskim sankcijama od strane univerziteta koji je saučesnik u genocidu. Ako je to nešto što moram staviti na kocku, učiniću to“, rekao je ovaj student za Al Džaziru.

Kanada

Studenti su takođe postavili kampove na kanadskim univerzitetima, uključujući Univerzitet u Torontu, Univerzitet Britanske Kolumbije i Univerzitet u Otavi.

Premijer Kvebeka François Legault nazvao je kamp u Montrealu ilegalnim i zatražio reakciju policije kako bi se uklonili šatori, iako policija još uvek nije reagovala, prenosi CBC.

Studenti zahtevaju da univerziteti otkriju sve investicije i odreknu se sredstava od kompanija koje podržavaju akcije Izraela protiv Palestinaca i prekinu veze sa izraelskim institucijama.

Premijer Justin Trudeau naveo je da su univerziteti mesta učenja, mesta za slobodu izražavanja, ali to funkcioniše samo ako se ljudi osećaju sigurno na kampusu. „Trenutno, jevrejski studenti se ne osećaju sigurno. To nije u redu“, izjavu premijera prenosi Gardijan.

Neke jevrejske grupe optužile su protestante za antisemitizam, međutim, organizatori negiraju tu optužbu, ističući da su neki od studenata upravo Jevreji.

Bombardovanje Gaze; Foto: Ali Hamad of APAimages / Wikimedia Commons

Ujedinjeno Kraljevstvo

Nakon 14 univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu i stotinama širom sveta, protestu su se juče pridružili Oksford i Kembridž, u združenoj akciji „Oksbridž“. Kako u jednom od saopštenja za javnost navode: „Istorijsko saučesništvo ovih univerziteta u kolonizaciji Palestine od vitalnog je značaja da ih držimo odgovornim“.

Studenti podsećaju da bogatstvo i prestiž univerziteta Oksford i Kembridž direktno proističu iz njihove uloge u Britanskom carstvu i njegovim katastrofalnim kolonijalnim nasleđem, uključujući ljude sa Oksforda i Kembridža koji su napisali Balfurovu deklaraciju 1917. godine, ustupajući palestinsko tlo cionističkom projektu.

„Godine 2024, ovi univerziteti možda tvrde da se suočavaju sa svojom ulogom u istorijskom kolonijalnom nasilju, ali njihove reči zvuče prazno dok pružaju finansijsku i moralnu podršku genocidu Izraela, okupaciji i etničkom čišćenju Palestine. Profiti Oksbridža ne mogu nastaviti da rastu na račun palestinskih života. Danas se pridružujemo studentima, profesorima i osoblju univerziteta širom sveta koji odbijaju da nastave poslovanje kao i obično dok naše institucije profitiraju od genocida. Naši glasovi će se čuti sve dok Palestina ne bude slobodna“, studenti ovih univerziteta juče su objavili na svojoj Instagram stranici.

Holandija

Protesti studenata juče su stigli i do Amsterdama. Demonstranti na univerzitetskom kampusu u Amsterdamu parafrizirali su reči komunističkog revolucionara Mao Cedunga, „usuditi se boriti, usuditi se pobediti”, i naglasili da je vreme molbi prošlo, prenosi Red.

Napadači proizraelske orijentacije sinoć su napali novoformirani univerzitetski kamp u Amsterdamu. Pojavili su se sa bakljama i nasilno napali studente.

Slični napadi već su se dogodili bez intervencije policije na bivšem kampu na Univerzitetu UCLA u SAD-u pre nego što je policija počela brutalno razbijanje kampa.

U Nemačkoj je policija već rasturila neke kampove uz brutalna hapšenja studenata, uključujući i Univerzitet Humbolt.

Australija

Stotine studenata koji protestuju protiv izraelskog genocida u Gazi okupili su se na jednom od vodećih univerziteta u Australiji u petak, zahtevajući da se univerzitet prekine saradnju sa kompanijama koje imaju veze sa Izraelom. Pro-palestinski aktivisti prošle nedelje postavili su kamp ispred glavne zgrade Univerziteta u Sidneju, prenosi Reuters.

Slični kampovi su se pojavili na univerzitetima u Melburnu, Kanberi i drugim gradovima u Australiji. Za razliku od SAD-a, gde je policija silom uklonila brojne pro-palestinske demonstrante sa nekoliko koledža, protesti u Australiji prolaze mirno, uz malu prisutnost policije.

A.G.A.

Prethodni članak

Beograd u pokretu traži reciklažna dvorišta i zbrinjavanje otpada

Američki studenti su protestovali i protiv rata u Vijetnamu, Zalivskog rata i rasizma

Sledeći članak