Studije zajedničkog primaju novu generaciju polaznika i polaznica

studije-zajednickog

Otvorene su prijave za Studije zajedničkog koje organizuje Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara – Zajedničko.org u saradnji sa drugim organizacijama.

Studije su namenjene svima koji tragaju za teorijskim i praktičnim modelima koji predstavljaju alternativu kapitalističkoj organizaciji rada, proizvodnje i života.

Prjave su otvorene do 10-og septembra.

U okviru ovog programa polaznici i polaznice u saradnji sa organizatorima i predavačima i predavačicama se bave analizom teorijskih pretpostavki, kao i postojećih praksi koje su zasnovane na principima zajedničkih dobara, s ciljem postizanja egalitarnije proizvodnje, ali i pravednijeg života u zajednici vođenog idejom opšteg ili zajedničkog dobra.

Program studija je osmišljen tako da polaznicima i polaznicama približi ovaj koncept i sve njegove složene pretpostavke i posledice, kao i da ih motiviše i osnaži da principe zajedničkog integrišu u sopstvene napore promišljanja, borbe i ostvarivanja drugačijih društvenih i proizvodnih odnosa, te šire političke promene.

U osmišljavanju ovog programa organizatori polaze od konteksta neoliberalne komodifikacije i privatizacije resursa i usluga koji se smatraju javnim dobrima.

Ne samo da se dodatno intenziviraju podele u društvu, već je za sve veći broj ljudi ugrožena mogućnost zadovoljenja osnovnih životnih potreba, a razvoj njihovih kapaciteta podređen je interesima privilegovanih grupa i samog kapitala. U takvoj situaciji koncept zajedničkih dobara (commons) se reaktuelizuje kao jedan mogući, politički značajan, alternativan model proizvodnje, upravljanja i korišćenja dobara, kao i bivanja zajednicom, koji se suprotstavlja kapitalističkoj logici.

Poziv za prijavljivanje, organizatori upućuju svim pojedincima i pojedinkama koji u okviru svojih organizacija i inicijativa ili svom individualnom radu tragaju za teorijskim i praktičnim modelima koji predstavljaju alternativu kapitalističkoj organizaciji rada, proizvodnje i života.

Studijeće će biti održavane u prostorijama Magacina u Kraljevića Marka u Beogradu i besplatne su za sve učesnike.

Program Studija zajedničkog organizuju pojedinci i pojedinke okupljeni oko Platforme zajedničko.org u saradnji sa Ministarstvom prostora i organizacijama Polekol i Mladi za Kaluđericu.

Opširnije informacije o Studijama zajedničkog i procesu prijavljivanja za učešće, možete pronaći na internet stranici zajednicko.org.

P.M.

Prethodni članak

Od Envera Hodže do Bila Klintona – kratka istorija Oslobodilačke vojske Kosova

Na današnji dan rođena je Mitra Mitrović

Sledeći članak