Susreti sa levicom: Arnaldo Otegi

Arnaldo Otegi je generalni koordinator baskijskog EH bildu, koji ujedinjuje različite sektore i stranke levice. Četvrti gost serije razgovora „Susreti sa levicom“ govorio je o minimumu za revolucionarni program, o potrebi za drugačijom Evropom i neophodnosti da se više sarađuje na levici.

Današnji minimalni revolucionarni program je ponovna raspodela bogatstva, samoopredeljenje naroda, zajednička borba protiv klimatskih promena, feminizam, čvrsto protivljenje autoritarizmu, zagovaranje mira i pokretanje javnog i anti-oligarhijskog političko-ekonomskog projekta, smatra Otegi.

Koordinator Eh bildu naglašava važnost rasta i umnožavanja levih aktera. Levičarske inicijative treba da dogovoraju minimalni zajednički program sa društvenim akterima i sidikatima i da sarađuju.

Otegi ne gaji iluzije u vezi s EU.

Odgovor EU [na krizu izazvanu koronavirusom] je sramotan. … U Evropi nije postojao zajednički projekat mimo ekonomsko-finansijskih ciljeva. Zato nam je potrebna druga Evropa.

Eh bildu je podržala formiranje aktuelne španske vlade Pedra Sančeza tako što se suzdržala od glasanja o poverenju. Govoreći o razlozima podrške, Otegi je rekao da Eh bildu nema velika očekivanja, ali da se neće zadovoljiti kozmetičkim promenama.

Kriza pruža mogućnost za nastavak ideoloških bitaka za koje smo mislili da su izgubljeni, prokomentarisao je Otegi. Ljudima su potrebni odgovori. Težina situacije zahteva od nas da zauzmemo jasne stavove, ne očekujući kratkoročnu izbornu korist, kazao je on.

„Susreti sa levicom“ je serija razgovora sa vodećim ličnostima evropskih levih partija koju organizuje Transform, mreža evropskih levičarskih organizacija. Intervjue možete pratiti uživo preko aplikacije Zoom, a najave sledećih razgovora možete dobiti preko stranice Transforma. Snimke svih intervjua imaćete priliku da pogledate i naknadno na portalu Mašina.

A.J.

Prethodni članak

Slovenija sve bliža zabrani rada nedeljom u trgovinskim lancima

Zahtev za zabranu rada nedeljom dolazi sa sve više strana

Sledeći članak