Susreti sa levicom: Hajnc Birbaum

Hajnc Birbaum (Heinz Bierbaum), predsednik Evropske levice (EL) u intervjuu u okviru serije razgovora „Susreti sa levicom“ govori o ekonomskoj i društvenoj krizi sistema ali i o novom strateškom dokumentu stranke koju predstavlja.

U razgovoru sa Valterom Bajerom (Walter Baier) i Margom Fere (Marga Ferré), predsednik EL-a je rekao da je neophodno uspostavljanje evropskog zdravstvenog fonda kako bi se ojačao zdravstveni sektor, koji je znatno oslabljen neoliberalnim politikama štednje u Evropi. Birbaum smatra da je ovo naročito vidljivo tokom pandemije koronavirusa.

Prema mišljenju sagovornika potreban nam je suštinski drugačiji društveni i ekološki razvoj kako bismo prevazišli kapitalizam. Takođe, on upozorava da mere borbe protiv koronavirusa ne smeju postati alati za ugrožavanje osnovnih demokratskih prava. U globalnoj krizi međunarodna solidarnost je potrebnija nego ikad, veruje Birbaum i objašnjava da je promovisanje te solidarnosti prioritet za EL.

Predsednik Evrospke levice je govorio i o novom strateškom dokumentu koji je njegova partija usvojila – Posledice korona krize na evropske politike. Ovaj dokument stavlja prioritet na zaštitu stanovništva. U tom kontekstu se naglašava društveno-ekološka transformacija koja povezuje nužnost ekološke zaštite sa socijalnom sigurnošću uz razvijanje argumenat koji idu u pravcu promena u svetu proizvodnje i rada a koje bi bile u korist radnika i radnica. U ovom dokumentu EL se zalaže i za politiku mira i razoružanja i u tom smislu zahteva drastično smanjivanje vojnih budžeta u korist javnih usluga, naročito javnog zdravstva. EL poziva i na novu relaksaciju međunarodnih odnosa i stvaranje novog sistema bezbednosti koji bi uključivao i Rusiju.

Predstavljeni strateški dokument služi i cilju podizanja vidljivosti Evropske levice, kao i njenom daljem približavanju drugim levim akterima u Evropi.

„Susreti sa levicom“ je serija razgovora sa vodećim ličnostima evropskih levih partija koju organizuje Transform, mreža evropskih levičarskih organizacija. Intervjue možete pratiti uživo preko aplikacije Zoom, a najave sledećih razgovora možete dobiti preko stranice Transforma. Snimke svih intervjua imaćete priliku da pogledate i naknadno na portalu Mašina.

M.M.

Prethodni članak

Na prvoj liniji fronta: žena, majka, radnica

Proletarijat koronavirusa

Sledeći članak