Susreti sa levicom: Katja Kiping

Katja Kiping (Katja Kipping), su-predsedavajuća nemačkom partijom Levica (Die Linke), bila je druga gošća serije razgovora „Susreti sa levicom“, tokom kojeg se najviše fokusirala na politike EU.

Kiping je istakla da je solidarnost u Evropi neophodna, i da bi ona bila u interesu i Nemačke, budući da se njen izvoz u velikoj meri oslanja na Evropu. Govorila je i o odnošenju njene partije prema ideji „korona-obveznica“ kojima bi se moglo smanjiti teret koji nose siromašnije i pandemijom više pogođene članice EU.

Situacija je, prema nemačkoj političarki, i pre pandemije bila kritična. Pravi je trenutak da se pojača socijalna dimenzija politika EU i da se poveća oporezivanje multinacionalnih kompanija, smatra Kiping.

Pored socijalnih i ekonomskih pitanja „Evropa mora da se emancipuje od NATO-a i treba da zagovara razoružanje. EU ne bi trebalo da kopira SAD i da nastoji da postane nova svetska sila.“

Naš intervju sa Katjom Kiping, koji smo uradili 2017. godine možete pročitati na ovom linku.

„Susreti sa levicom“ je serija razgovora sa sa vodećim ličnostima evropskih levih partija koju organizuje Transform, mreža evropskih levičarskih organizacija. Intervjue možete pratiti uživo preko aplikacije Zoom, a najave sledećih razgovora možete dobiti preko stranice Transforma. Snimke svih razgovora imaćete priliku da pogledate i naknadno na portalu Mašina.

A.J.

Prethodni članak

Gig ekonomija glorifikuje satiranje od posla

Fidelity consulting: neće biti kapaciteta za brzo prilagođavanje odnosima koje je koronavirus oblikovao

Sledeći članak