Susreti sa levicom: Luka Mesec

Prema Luki Mesecu, koordinatoru partije „Levica“ i poslaniku u slovenačkom parlamentu, pandemija je raskrinkala mnoge nedostatke kapitalističkih sistema, i otvorila dobre prilike za leve politike. Značajna je posledica pandemije da je jasno pokazala da su radnice i radnici a ne menadžeri ti koji osiguravaju funkcionisanje naših ekonomija, naglašava Mesec.

S Lukom Mesec razgovaraju ekonomista Valter Bajer (Walter Baier) i Dagmar Svendova (Dagmar Švendová) koja je facilitatorka u organizaciji „transform! Europe“. Ovo je osmi razgovor u seriji „Susreti s levicom“.

Tokom razgovora Mesec adresira niz pitanja, među njima i desničarsku politiku nove slovenačke vlade, ultradesničarsku paramilitarnu formaciju „Štajerska garda“, potrebu za deglobalizacijom ekonomije, probleme s ekološkom politikom EU i njenu levu alternativu.

Vlada Janeza Janše je izgubila legitimitet, ističe Mesec.

Razgovor počinje pitanjem o novoj slovenačkoj vladi koju predvodi slovenački desničar Janez Janša. Mesec izražava bojazan da će aktuelna vlada da stavi zemlju na politički kurs kakvim se vodi vlada Viktora Orbana u Mađarskoj. Janša inače dugi niz godina uživa Orbanovu naklonost i podršku.

Ohrabruje činjenica da u Sloveniji nije izostalo snažno protivljenje politici Jazneza Janše. Proteklih meseci na proteste na biciklama je izlazilo i preko deset hiljada ljudi, a to je ozbiljna cifra za Sloveniju s dvomilionskim stanovništvom, objašnjava Mesec. Bicikle na demosntracijama su inače poslužile kao kreativno rešenje za održavanje propisane fizičke distance tokom trajanja epidemije.

Janša poput Orbana i uz Orbanovu finansijsku podršku održava mrežu medija koji proizvode sadržaj u skladu s interesima aktuelnog premijera Slovenije i njegove stranke. Uz to, Janša je, po modelu Donalda Trampa, vehementni „tviteraš“ čime, kako Mesec objašnjava, stvara „dimnu zavesu“ za medije, iza koje se skrivaju zbilja relevantne radnje političara i zloupotreba položaja moći.

Tokom razgovora koordinator partije „Levica“ se osvrće i na fenomen Štajerske garde, paramilitarne formacije slovenačkog ultradesničara Andreja Šiška, koja patrolira na granici Slovenije i Hrvatske. Janšina vlada toleriše ovu paravojnu pojavu, iako se aktivnosti Štajerske garde kose sa zakonima Slovenije.

Tokom razgovora Bajer navodi da u raznim evropskim zemljama pod dejstvom pandemije raste popularnost politike javnog zdravstva i protivljenje politikama mera štednji. Luka Mesec potvrđuje da je slična situacija u Sloveniji i izražava uverenje da je pandemija stvorila prilike za jačanje levice.

Pod dejstvom pandemije globalizovana ekonomija je takođe pokazala svoje slabosti, objašnjava Mesec. Takvu slabost ilustruje primerom da u Sloveniji ne postoji nijedan pogon koji bi mogao da proizvodi veoma jednostavan predmet poput medicinske maske:

Verujem da nije vreme da pričamo samo o državi blagostanja već i o deglobalizaciji ekonomije, odnosno o potrebi da se podstiče lokalna proizvodnja.

U nastavku Mesec govori o politikama EU, i iznosi kritiku franko-nemačkih odgovora na izazove koje postavljaju klimatske promene. Umesto takvih rešenja, EU treba da se usmeri na velike investicije u pan evropski zeleni javni prevoz, zaključuje koordinator partije „Levica“.

Na Mašini možete pročitati intervju s Lukom Mesecom koji smo uradili 2015. godine.

Susreti sa levicom“ je serija razgovora sa vodećim ličnostima evropskih levih partija koju organizuje Transform, mreža evropskih levičarskih organizacija. Intervjue možete pratiti uživo preko aplikacije Zoom, a najave sledećih razgovora možete dobiti preko stranice Transforma. Snimke svih intervjua imaćete priliku da pogledate i naknadno na portalu Mašina.

A.J.

Prethodni članak

SAD: Ima li mesta za policijske sindikate u radničkom pokretu?

Da li je uopšte trebalo otvarati Beogradsku letnju scenu na Tašmajdanu?

Sledeći članak