Susreti sa levicom: Mano Obri

Gošća šestog intervjua u seriji „Susreti sa levicom“ bila je Mano Obri (Manon Aubry), kopredsednica poslaničke grupe EU parlamenta – Evropska ujedinjena levica / Nordijska zelena levica (GUE/NGL). Ona je bivša portparolka Oxfama, a od 2019. godine članica Evropskog parlamenta ispred partije France Insoumise (Pobunjena / Nepokorena Francuska).

Sredinom prošle godine grupa GUE/NGL je glasala protiv izbora Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) za predsednicu Evropskog parlamenta. Obri objašnjava da se iza toga krije pitanje politika koje bi parlament sprovodio:

Radili smo na deset ključnih tačaka i deset ključnih očekivanja od Evropske komisije. Mi smo zapravo jedina grupa koja je napismeno obrazložila svoj stav: Ovo je deset ključnih očekivanja koja imamo i to su razlozi zašto smo glasali protiv Ursule fon der Lajen. Dali smo predloge i kontra-predloge, jer mi nismo samo opozicija u Evropskom parlamentu, mi smo konstruktivna opozicija, obrazložila je Obri u intervjuu.

Ona se osvrnula i na posledice koronakrize na životnu sredinu i istakla da GUE/NGL predlaže niz akcija koje treba promovisati u Evropskom parlamentu, a koje su usmerene na ekološku krizu:

To znači zaustavljanje lobija koji su pokušavali da odgode bilo kakvu progresivniju politiku Komisije o ekološkim pitanjima. To znači da sva sredstva koja se ulažu, posebno kroz Fond za oporavak, moraju biti zelena.

Osvrćući se na pandemiju, Obri je rekla da je ona pokazala gubitak solidarnosti između evropskih zemalja. Pored toga, ona smatra da se tokom pandemije pokazao i gubitak industrijskog suvereniteta EU pošto u prvim fazama krize zajednica nije bila u stanju da proizvede ni dovoljno zaštitnih maski, organizuje proizvodnju neophodnih dobara i pomogne zemljama koje su najviše patile tokom krize, što je rezurtiralo euroskepticizmom.

Obri je govorila i o paketu oporavka koji je predstavila Evropska komisija a na kraju se osvrnula i na aktuelne inicijative koje GUE/NGL promoviše u Evropskom parlamentu i naglasila značaj evropske levice:

Naša uloga je ključna, jer je naša odgovornost prevesti nadu u promene. To možemo učiniti samo ako smo sposobni da izgradimo društveni pokret.

„Susreti sa levicom“ je serija razgovora sa vodećim ličnostima evropskih levih partija koju organizuje Transform, mreža evropskih levičarskih organizacija. Intervjue možete pratiti uživo preko aplikacije Zoom, a najave sledećih razgovora možete dobiti preko stranice Transforma. Snimke svih intervjua imaćete priliku da pogledate i naknadno na portalu Mašina.

M.M.

Prethodni članak

Vuk dlaku menja ali ćud nikada: desničarska borba za prava životinja

100 razloga za zaduženje po duplo većoj kamati

Sledeći članak