Sutra protest prosvetara „za kvalitetno obrazovanje u Srbiji“

Svi reprezentativni sindikati u prosveti će sutra, u utorak, 26. septembra 2023. godine, u podne održati protest ispred Narodne skupštine Srbije, a najavljen je i štrajk početkom oktobra sa skraćenim časovima na 30 minuta.

Ovim protestom će, kako se navodi u saopštenju sindikata, početi borbu za kvalitetno obrazovanje u Srbiji. Članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti Srbije, okupiće se ispred parlamenta, nakon čega će biti organizovana protestna šetnja do Vlade Republike Srbije, gde će biti predati zahtevi i zatražen prijem predstavnika sindikata, navodi se na sajtu Saveza samostalnih sindikata Srbije.

„Sindikati pozivaju svoje kolege, ali i roditelje, celokupnu akademsku zajednicu i sve zainteresovane građane, da prisustvom na skupu, pod nazivom „Uvažen nastavnik – dostojanstvena Srbija“, uzmu učešće u „borbi za kvalitetno obrazovanje i perspektivu naše dece u Srbiji“ navodi se. Sindikati ukazuju da socijalni dijalog već dugo ne postoji i da je protest rezultat niza neuspešnih pregovora i dopisa nadležnima u vezi sa problemima u sistemu obrazovanja i plata zaposlenih.

„Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama. Nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu funkciju, a više administrativnu i formalnu. Vrši se diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji, navode ovi sindikati“, navodi se u saopštenju sindikata. Ovim protestom želimo da iskažemo nezadovoljstvo materijalnim položajem zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja kao i statusom u društvu koji je godinama urušavan, navode iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Nakon početka protesta ispred Narodne skupštine, okupljeni će prošetati ulicama Kneza Miloša i Nemanjinom do zgrade Vlade Republike Srbije gde će se učesnicima obratiti predstavnici reprezentativnih sindikata.

Protest se održava jer na sastanku Radne grupe za osnovno i srednje obrazovanje, formirane od strane Vlade Republike Srbije, a održanog 21. septembra 2023. godine nije postignut dogovor između predstavnika Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata prosvete. Iako je za danas planiran i sastanak predstavnika sindikata sa premijerkom Anom Brnabić, sindkati ne očekuju odlaganje protesta.

Kako je za list Danas izjavio Srđan Slović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“: „naši zahtevi su vrlo precizni, naročito o materijalnom položaju. To je nulti zahtev i ako to ne rešimo nemamo o čemu da razgovaramo dalje. Pre povećanja plata za 5,5 odsto od 1. septembra, prosečna zarada u Republici je bila oko desetak hiljada veća od početne plate nastavnika. Sa ovom povišicom taj odnos je nešto drugačiji pa će kriva koja stalno pada biti zaravnjena za kratak period. Ali povećanje su sada dobili i neki drugi sektori tako da prosveta nije izuzetak. A sa novom budžetskom godinom kada svima u javnom sektoru sleduje povećanje i uz rast minimalne cene rada, opet ćemo biti na istom – rekao je Slović za Danas.

Prethodni članak

Policija prekinula protestnu šetnju „Stop seči šuma“ na Fruškoj gori

Svetski dan reka u regionu obeležen uz zabrinutost i solidarnost

Sledeći članak