Titov grob treba da ostane gde jeste, većina ispitanika odbacuje Šapićevu inicijativu

Da li Muzej Jugoslavije treba da postane „muzej srpske istorije“, a posmrtni ostaci Josipa Broza Tita premešteni u Kumrovec? Rezultate ankete možete pročitati u tekstu.

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će pokrenuti inicijativu da se Kuća cveća, odnosno Muzej istorije Jugoslavije pretvore u „muzej srpske istorije“, a posmrtni ostaci Josipa Broza Tita izmeste u Kumrovec.

Ono što je Šapić prevideo je da Istorijski muzej Srbije postoji još od 1963. godine, iz Titovog vremena takoreći, na adresi Trg Nikole Pašića 11 u Beogradu.

Portal Mašina je sproveo anketu kako bi saznali da li Šapić govori u ime većine kada pokušava da osudi Jugoslaviju na damnatio memoriae.

Rezultati ankete govore da je velika većina protiv ove zamisli, sa 84% ispitanika protiv i 16% za.

Muzej (istorije) Jugoslavije osnovan je 1996. godine, spajanjen dve institucije: Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije. Muzej Jugoslavije danas baštini istoriju koju neki i dan danas pokušavaju da izbrišu i podstiče kulturu sećanja vezanu za razvoj jugoslovenske ideje, od nastanka Jugoslavije kao kraljevine do njenog raspada devedesetih godina.

Stav kourednika Mašine po ovom pitanju ste ranije mogli da pročitate na našem sajtu.

A.G.A.

Prethodni članak

Ako ne budu krčili šume, poljoprivrednici će gajiti koku, tvrde južnoameričke diplomate

Potrebno je očuvati i ojačati GSP, smatraju predstavnici opozicije

Sledeći članak