Treba da se borimo za sve ljude koji su nepravedno osuđeni, poruka je današnjeg protesta ispred Vlade

Drugi dan protesta za oslobađanje svih političkih zatvorenika; Foto: Mašina

„Pustite ih sve“, „Policajci, vi ste kriminalci“, „Zdravstvo, ne policija“ uzvici su koje smo mogli čuti na današnjem protestu ispred zgrade Vlade Republike Srbije.

U organizaciji Združene akcija Krov nad glavom danas je održan treći protest s glavnim zahtevom da se puste svi „politički zatvorenici“ na slobodu.

Ovog puta demonstranti su se okupili pred zgradom Vlade, za razliku od prethodnih dana, kada su zahteve protesta iznosili ispred Centralnog zatvora u Beogradu.

Na današnjem protestu javnosti se obratio i sociolog Vladimir Mentus, jedan od aktivista koji su prethodnih dana bili žrtve policijske represije i osuđeni na 30 dana zatvora:

Želim da uputim ogromnu zahvalnost i pojedincima i organizacijama koji su uložili trud i napor da mi koji smo bili nepravedno osuđeni budemo pušteni na slobodu. Mislim da ovde ne bi trebalo da se zaustavimo nego da se borimo do kraja za sve ljude koji su nepravedno osuđeni.

Podsećamo da su trojica osuđenih aktivista KNG i još nekolicina uhapšenih pušteni na slobodu tokom drugog dana protesta za oslobađanje svih političkih zatvorenika. Protiv nepravednih hapšenja oglasile su se mnoge organizacije i deo akademske zajednice.

Organizatori protesta su naglasili da neće odustati od zahteva protesta koji su od početka isti: da se oslobode svi politički zatvorenici, da se zaustavi policijska represija i da se smene i sudski procesuiraju direktor policije i sva službena lica MUP-a koji su koristili prekomernu silu.

„Solidarnost je u Srbiji kriminalizovana“ istakli su organizatori na protestu, što se vidi u izmenama zakona o izvršenju kojima je omogućeno hapšenje solidarnih građanja na akcijama sprečavanja prisilnih iseljenja.

A.J.

Prethodni članak

Novi medijski napadi na levičarske aktiviste

Julski protest i postupanje policije

Sledeći članak