Treba poništiti prodaju instituta „Jaroslav Černi“, preporučuje Savet za borbu protiv korupcije

Savet za borbu protiv korupcije je preporučio Vladi da naloži Ministarstvu privrede da preispita odluku o prodaji „Jaroslava Černog“ konzorcijumu u kom je Milenijum tim.

Logo Instituta Jaroslav Černi

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije  ocenio je da je prodaja Instituta za vodoprivredu neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu, javlja N1.

U izveštaju koji je Savet tim povodom dostavio Vladi Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal navodi se da prodaja Instituta može dovesti do „nesagledivih štetnih posledica po živote, zdravlje i imovinu građana Srbije“, naročito imajući u vidu da klimatske promene izazivaju nesigurne vodene režime, odnosno prete poplavama i sušama i ugrožavaju dostup pijaćoj vodi, čijoj kontroli institut svojim radom doprinosi.

Savet je zato preporučio i da „zbog uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku prodaje kapitala tog instituta, pokrene odgovarajući postupak za poništenje odluke o izboru kupca i pokrene postupak za utvrđivanje ništavosti Ugovora o konzorcijumu, koji je zaključen između Milenijum tima i fizičkih lica kao članova Кonzorcijuma, koji je zaključen 29. oktobra 2021. godine“, prenosi N1.

Vladino telo za borbu protiv korupcije je takođe predložilo da se ispita da li je u postupku prodaje došlo do koruptivnih radnji i zloupotreba službenog položaja, te da se s tim u vezi angažuju državno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije.

Podsetimo, u javnost su početkom decembra prošle godine dospele fotografije dokumenata koje su pokazivale da je 26. novembra  2021. „Jaroslav Černi“ prodat konzorcijumu u čiji sastav ulaze „Milenijum tim“ i sedam direktora instituta. Savez za borbu protiv korupcije sada predlaže Agenciji da protiv njih pokrene postupak zbog zloupotrebe službenog položaja i sukoba interesa.

Predstavnici civilnog društva i opozicije su tokom prošle godine upozoravali da bi se prodajom država odrekla institucije od strateškog i regionalnog značaja, na osnovu čijih analiza su izgrađeni svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi u Srbiji i okruženju, uključujući i projekte za uređenje rečnih slivova i odbrane od poplava reka Dunav, Sava, Drina, Morava i Jadar. Oni su isticali da je otuđenje „Jaroslava Černog“ direktno suprotno ciljevima Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. u kojoj se ocenjuje da „naša zemlja nema dovoljno stručnog i naučnog kadra za obavljanje poslova upravljanja vodama i da državni instituti, od kojih se posebno izdvaja ‘Jaroslav Černi’, treba da dobiju veća ovlašćenja (odeljak 6.1. Strategije)“.

Jedan od argumenata protiv prodaje Instituta bio je i neverovatno niska cena. Konzorcijumu je, naime,  „Černi“ prepušten za oko 2.6 miliona evra. Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije, Miroslav Milićević, je krajem novembra tim povodom prokomentarisao da „ ‘Jaroslavu Černom’ ne može da se proceni finansijska vrednost, jer je u nacionalnom smislu njegova vrednost neprocenjiva“.

Naglašavalo se da institut barata podacima koji ne bi smeli da dođu u ruke privatnih lica, zbog čega je zahtevano da se „Jaroslav Černi“ proglasi institucijom od strateškog značaja.

I.K.

Prethodni članak

Nadzor radnika koji rade od kuće – zakonski slabo regulisana oblast

Izveštaj UN o klimatskim promenama: atlas ljudske patnje

Sledeći članak