Institut „Jaroslav Černi“ prodat „Milenijum timu“?

U javnost su dospele fotografije dokumenata koje pokazuju da je „Jaroslav Černi“ prodat „Milenijum timu“ 26. novembra.

Logo Instituta Jaroslav Černi

Fotografije dokumenata koje su se pojavile na društvenim mrežama i o kojima su izvestili i mediji pokazuju da je „Jaroslav Černi“ prodat „Milenijum timu“ 26. novembra.U dokumentu se navodi da Ministarstvo privrede oglašava „Milenijum tim“ za kupca vodoprivrednog instituta po osnovu podnošenja najviše ponude u postupku javnog nadmetanja.

Uprkos velikom protivljenju laičke i stručne javnosti, država nije odustala od prodaje Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Na osnovu analiza instituta „Jaroslav Černi“ izgrađeni su svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi u Srbiji i bližem okruženju, uključujući i projekte za uređenje rečnih slivova i odbrane od poplava reka Dunav, Sava, Drina, Morava i Jadar.

Predstavnici civilnog društva i opozicionih stranaka su i u prethodnom periodu upozorili građanstvo na to da bi se prodajom Jaroslava Černog država odrekla institucije od strateškog i regionalnog značaja.

Početkom novembra grupa organizacija civilnog društva predložila je da se institut Jaroslav Černi proglasi institutom od strateškog značaja, odnosno da se da se pravno uredi ono što Černi faktički jeste, povodom čega su održali i konferenciju za štampu:

„Ovaj institut ima javna ovlašćenja i podatke koji nikako ne bi smeli da pređu u privatne ruke“, naglasila tom prilikom Iva Marković iz Prava na vodu.

Kako je Mašina već pisala, privatizacija jedinog vodoprivrednog instituta u Srbiji najavljena je početkom godine. Građanska udruženja od tada od vlasti zahtevaju da objasne motivaciju za ovaj potez. Protiv prodaje Instituta pokrenuta je i peticija, u čijem opisu se naglašava da je otuđenje „Jaroslava Černog“ direktno suprotna ciljevima Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. u kojoj stoji da „naša zemlja nema dovoljno stručnog i naučnog kadra za obavljanje poslova upravljanja vodama i da državni instituti, od kojih se posebno izdvaja ‘Jaroslav Černi’, treba da dobiju veća ovlašćenja (odeljak 6.1. Strategije)“.

I.K. i A.J.

Prethodni članak

Srce Srbije: Od Kosova do doline Jadra

Hiljade građana su u subotu uspešno blokirale saobraćaj na nekoliko desetina lokacija u Srbiji

Sledeći članak