Treći „Seminar za svakoga: levica i (periferna) država, (periferna) levica i nacija“

U sredu, 15. maja od 19h održava se treći „Seminar za svakoga: levica i (periferna) država, (periferna) levica i nacija“, u organizaciji KC Rex.

„Seminari za svakoga“ su pokušaj KC Rex da se prevaziđu kontradikcije između ekspertskog i opšteg poznavanja i razumevanja datih tema. Nakon dve plodotvorne diskusije, KC Rex najavljuje treće izdanje seminara.

Kako organizatori navode, tematska meta i odstojanje biće isti kao i na prva dva seminara, o čemu ste ranije mogli da čitate na Mašini. Cilj je da se razmotre teme kapitalističke (polu)periferije iz teorijskog i praktičnog ugla, u smislu njihovog razumevanja u svakodnevnim društvenim borbama i debatama kao i njihovog značaja u okvirima i ciljevima programa partija, političkih pokreta, istraživačkih i aktivističkih platformi.

Učesnice/i su: Vida Knežević, istoričarka umetnosti, kustoskinja, radnica u sektoru kulture, jedna od osnivačica Kontekst kolektiva i ko-urednica portala Mašina; Abdelraheem Kheirawi, nekvalifikovani fizički radnik, muzičar i scenarista; Marija Obradović, istoričarka, saradnica na Institutu za noviju istoriju, autorka više međunarodno relevantnih studija iz oblasti tranzicije i privatizacije u Srbiji, i knjige „Hronika tranzicionog groblja”; Rade Pantić, vanredni profesor na Departmanu za studije politike Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, autor knjige „Umetnost skozi teorijo: Historičnomaterialistične analize” i kourednik zbornika Savremena marksistička teorija umetnosti.

Razgovor će moderirati Nebojša Milikić, koordinator projekata KC Rex i inicijator serije „Seminari za svakoga”.

Zbog ograničenosti prostora, poželjno je prijavljivanje na seminar slanjem mejla na govorni.programi.rex@gmail.com

Kako centar trenutno nema sredstava za pokrivanje organizacionih troškova, možete ih podržati donacijama.

Seminar će biti održan u Kulturnom centru REX u Beogradu, Obilićev venac 2. 

A.G.A.

Prethodni članak

Dim do Čačka, a institucije kažu da je sve ok

Blockout 2024: hoće li naterati poznate da progovore o genocidu u Gazi?

Sledeći članak