Tribina o odnosu levice i romske zajednice

Foto: Robert Fai
Foto: Robert Fai

U petak u 18h, Forum Roma Srbije organizuje tribinu „Levica i romske zajednice: inkluzija zajedničkom borbom“.

Razgovor će biti organizovan u kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu.

Istorijski gledano, odnos između romskog naroda i vlasti na ovim prostorima, najčešće je bio diskriminatorski. U sklopu evropskih integracija, inkluzija romske populacije, različite odredbe i drugi državni alati služe samo da zamaskiraju postojeće stanje. S obzirom na državnu (ne)brigu o romskim pitanjima i činjenicu da se ona rešavaju kroz projektno finansiranje NVO sektor u ovom polju je značajno porastao. Tako se umesto zvaničnih statističkih podataka, država koristi statistikama civilnog sektora, što samo produbljuje sistemski problem.

Tribina će adresirati ove probleme, kao i činjenicu da bavljenje romskim pitanjem na ovakav način otvara prostor za još veću diskriminaciju romske populacije, njihovo učvršćivanje na dnu socijalne lestvice i otvaranje prostora za poznate rasističke sentimente o „nemogućnosti Roma da se integrišu“.

O ovim i drugim problemima govoriće Rastislav Dinić, ispred Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, Isidora Petrović iz inicijative Ne davimo Beograd, Miroslav Samardžić član Zrenjaninskog socijalnog foruma i Dejan Marković ispred Foruma Roma Srbije i Levog Samita Srbije. Razgovor će voditi Tamara Baković Jadžić iz Forum Roma Srbije i Levog samita Srbije.

Forum Roma Srbije nastao je 2011. godine kao neprofitna nevladina organizacija sa sedištem u Beogradu. Među ciljevima organizacije je i borba protiv rasizma i ksenofobije, očuvanje romskog jezika i kulture, emancipacija i integracija romske zajednice u Srbiji.

Prethodni članak

Istoričaru umetnosti i filozofu Škeljzenu Malićiu zabranjen ulazak u Srbiju

Grupa Crvena: socijalni turizam je predstavljao mehanizam društvene integracije

Sledeći članak