Turska: Levičarskoj partiji HDP onemogućeno da upravlja u više desetina opština

Levičarskoj partiji HDP u Turskoj onemogućeno da upravlja u većini opština u kojima je odnela izbornu pobedu.

masa na demonstracijama Narodne demokratske partije u Turskoj

Nakon odluke Vrhovnog izbornog saveta donete u sredu, Narodna demokratska partija (HDP) će moći da upravlja u svega 12 od 63 opština u kojima je pobedila na izborima. U preostalim opštinama će vlast vršiti drugoplasirana partija. Time Erdoganov AKP dolazi na čelo nekoliko opština u kurdskim regijama.

Kako javlja Dokuz8News, Vrhovni izborni savet Turske je doneo odluku bez presedana, da ne potvrdi pobedu na izborima onim političkim predstavnicima kojima je bila oduzeta javna funkcija tokom trajanja vanrednog stanja. Prema rezultatima izbora održanih 31. marta, HDP je pobedio u 63 opštine, a vlast će moći da vrši u svega 12.

Tako, vladajuća partija AKP bez izborne pobede dobija vlast u opštinama Diyarbakır Bağlar, Van Tuşba, Van Edremit i Van Çaldıran.

HDP kao levičarska i prokurdska partija koja je doživela nagli rast pred izbore 2014. godine, je na udaru vlasti. Stotine članova HDP-a i oko 40 njegovih gradonačelnika trenutno su u pritvoru, pod optužbom da održavaju veze s militantnom Kurdskom radničkom partijom (PKK).

Podsećamo da je Erdogan proglasio vanredno stanje nakon pokušaja puča u junu 2016. godine, i otada je više od sto hiljada ljudi bilo predmet političkog progona.

A.J.

Prethodni članak

KPJ u NOB-u. Četiri teze za objašnjenje njenog uspeha

Na današnji dan počeo je generalni štrajk železničara Kraljevine Jugoslavije

Sledeći članak