Turska: Sindikati protestuju za povećanje minimalca, vlasti hapse studente i novinare

Inflacija proždire i inače nizak turski minimalac koji prima sve više radnika, te krajnje je vreme da se on značajno poveća, smatraju sinidkati i levica.

Revolucionarna konfederacija sindikata (DISK) organizovala je protest na Trgu Kartal u Istanbulu sa sloganom „Istanbul podiže glas: dosta! Sada želimo da živimo“. Prema proceni organizatora skupu je prisustvovalo više hiljada građanki i građana, pripadnika političkih partija i organizacija civilnog društva. Predsednica DISK-a Arzu Čerkezoglu rekla je da „crvena linija radničke klase u pogledu minimalne plate je najmanje 5200 turskih lira“.

Osim Istanbula demonstranti su se okupili i u Ankari, glavnom gradu Turske, gde je na snazi zabrana javnog okupljanja. Kako javlja portal Tagesschau policija je uhapsila najmanje 90 studenata koji uprkos zabrani od letos organizuju demonstracije protiv rastućih kirija i za priuštivo stanovanje.

Neposredno pre jučerašnjih demonstracija turska policija je upala u kuće i uhapsila nekoliko novinara koji redovno izveštavaju sa protesta i emituju svoj medijski sadržaj preko društvenih mreža.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan je samo dva dana pre hapšenja novinara održao govor o društvenim mrežama u kom je istakao da one nanose štetu demokratiji u zemlji.

Minimalac u Turskoj iznosi 2,800 lira (u trenutku pisanja 176 evra) i drugi je najniži među evropskim zemljama, istakli su iz sindikata DISK, a živote ljudi, posebno onih s minimalnim primanjima otežava značajan pad vrednosti državne valute, odnosno veliki rast cena u zemlji.

Uoči zasedanja turske Komisije za utvrđivanje minimalne plate početkom meseca istraživačko krilo Revolucionarne konfederacija sindikata (DISK-AR) objavilo je svoj godišnji izveštaj o minimalcu.

Izveštaj DISK-AR opisuje turski minimalac kao „sitniš“, i naglašava da njegova vrednost naglo opada budući da je turska lira samo tokom novembra ove godine izgubila 30% svoje vrednosti.

No, vrednost minimalca nije počela da opada juče. Da bi ilustrovali kako se menjala kupovna moć ljudi sa zakonski najnižim primanjima otkada je Erdogan na vlasti iz DISK-AR navode da se za minimalac 2003. godine moglo kupiti 25 republičkih zlatnika, a početkom decembra 2021. samo 7 komada.

Prema izveštaju DISK-AR blizu 12% turskog radništva zarađuje iznos jednak ili čak niži od zakonom propisane minimalne plate.

Prilikom pozivanja na jučerašnji protest predsednica DISK-a je istakla da je država ostavila radnike da se sami nose sa ekonomskom krizom i nevoljama vezanim za COVID-19. Čerkezoglu je rekla da su „plate na koje je većina radnika osuđeno čak ispod granice gladovanja“.

Usred rasta cena i pada vrednosti turske lire DISK zahteva da se minimalna plata u zemlji revidira sa sadašnjih 2800 na 5200 lira kako bi se pomoglo radnicima da žive dostojanstven život.

Narodna demokratska partija (HDP), koja je levo pozicionirana i treća je opoziciona snaga u Turskoj, tokom novembarskog zasedanja parlamenta zatražila je da se minimalac poveća na 5000 lira.

Erdogan je najavio nove ekonomske politike kao odgovor na ekonomsku krizu u zemlji, ali ekonomija je danas odgovorila sa dodatnih 7% pada vrednosti lire u roku od svega nekoliko minuta.

Povećanje minimalca na 5200 lira pomoglo bi ljudima da se udalje od praga gladovanja, međutim, i dalje bi ostali ispod praga siromaštva koji je prema Konfederaciji sindikata Turske iznosi 9219 lira.

A.J.

Prethodni članak

Iskopavanje zlata uz pomoć cijanida preti netaknutoj prirodi Homolja

Prvi strip o pandemiji i neplaćenom kućnom radu

Sledeći članak