„Tvornice radnicima“ Srđana Kovačevića na Beldocsu

U okviru petnaestog beogradskog festivala dokumentarnog filma, Beldocs, u utorak, 17. maja u 17:30 u Domu omladine Beograda, biće prikazan nagrađivani film „Tvornice radnicima“, koji govori o jedinom uspešnom primeru radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi.

Radnici fabrike mašinskih alata, Ivanečku tvornicu alatnih strojeva – ITAS, okupirali su svoju fabriku 2005. godine. Film prati njihovu tešku borbu za opstanak, deset godina kasnije.

„Tvornice radnicima želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati“, izjavio autor filma Srđan Kovačević, kako prenosi e-Zadar.

„Prikazujući stanje iznutra te ne izlazeći s kamerom izvan prostora same tvornice, pri tome fokusirajući se na najistaknutijeg ITAS-ova metalca, posljednjeg Mohikanca radničkog samoupravljanja, kao i na nemoćna direktora tvornice, autor gradi autentičnu i nesentimentalnu priču o sudbini tradicionalne radničke klase u tranzicijskom društvu, gruboj tržišnoj realnosti, frustraciji, nasukanim idealima, gubitku iluzija, narušenim međuljudskim odnosima te neizvjesnoj budućnosti“, navodi se u obrazloženju žirija 31. izdanja Dana hrvatskog filma na kom je 14. maja „Tvornice radnicima“ odneo Grand Prix festivala.

Film o ITAS-ovim radnicima prethodno je osvojio nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i nagadu za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu, kao i nagradu Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022. Premijerno je prikazan na Međunarodnom takmičarskom programu Sheffield DocFesta.

Srđan Kovačević se kontinuirano bavi temama značajnim za radnički pokret. Između ostalog, autor je video radova o radničkim borbama i problemu privatizacije nastalih u saradnji sa udruženjem BRID iz Zagreba, te filma „Oni su jaki koliko smo mi slabi“ koji se bavi Delavskom svetovalnicom iz Ljubljane.

„Moj cilj je prezentirati primjere dobre prakse radničkog organizovanja kako bi širi krug ljudi mogao iz tih primjera učiti i određene aspekte reproducirati na drugim mestima, prenijeti u svoj lokalni kontekst, u svoju lokalnu borbu“, izjavio je Kovačević u intervjuu za Mašinu iz 2018, koji možete čitati ovde.

Kovačević naglašava da je film proizvod kolektivnog rada i da takvo treba da bude i vlasništvo nad njim. Producenti filma su Sabina Krešić i Luka Venturin, za montažu su bili zaduženi Damir Čučić, Iva Kraljević i Srđan Kovačevića, dizajn i obradu zvuka potpisuje Ranko Pauković, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

I.K.

Prethodni članak

Trudnica se za pravo da se vrati na posao izborila na sudu, ali zarade i trudničkog bolovanja – nema

Žena, majka, kraljica: postpartum telo i postporođajna depresija

Sledeći članak