U Albaniji se nastavljaju masovni protesti izazvani naglim skokom cena

Masovni protesti u Albaniji traju duže od nedelju dana, policija hapsi demonstrante.

U subotu su se građani iz cele zemlje okupili na osmom protestu protiv nedavnih poskupljenja i onoga što nazivaju „lošim upravljanjem svetskom naftnom krizom od strane vlade“, izveštava Euronews Albania.

Premijer Albanije Edi Rama nastavlja da omalovažava proteste. Kako prenosi Euronews, Rama je izjavio da demonstranti samo žele da naprave pometnju i da bi trebalo da se stide zbog toga.

Rama je takođe saopštio da država neće smanjiti poreze na gorivo, ali da će ponuditi subvencije zemljoradnicima.

Tokom protesta protiv povećanja cena goriva i hrane koji traju duže od nedelju dana policija je hapsila demonstrante.

Helsinški komitet Albanije za ljudska prava kritikovao je hapšenje oko 200 demonstranata, javlja Balkan Insight.

Prema saopštenju te oganizacije policija je tokom brojnih hapšenja kršila pravo na okupljanje koje garantuju Ustav Republike Albanije i Evropska konvencija o ljudskim pravima. Policijska dokumentacija o hapšenjima sadrži nepravilnosti, deo uhapšenih držani su u lošim uslovima i nisu zabeležene povrede za koje hapšeni tvrde da su im naneli policajci, navode iz Helsinškog odbora.

Kako smo ranije pisali, protesti su izbili zbog naglog skoka cena goriva i osnovnih namirnica.

Procenjuje se da građani i građanke Albanije sa prosečnim primanjima treba da odvoje 20% dnevne zarade za pokrivanje troškova goriva. Ovo poskupljenje je ujedno povisilo cenu potrošačke korpe, kaže Mašinin sagovornik, aktivista organizacije Organizata Politike.

Drastična poskupljenja događaju se u zemlji u kojoj, prema podacima Svetske banke, jedna trećina stanovnika živi na granici siromaštva – preživljavajući na oko 4,5 evra dnevno.

Protesti se organizuju odozdo, bez učešća partija opozicije. Proteste podržavaju i pojedine organizacije civilnog društva.

A.J.

Prethodni članak

Istraživanje stavova građana o učešću u politici pokazuje sve veću polarizaciju u društvu

Hjuman rajts voč upozorava na posledice rata u Ukrajini po dostupnost hrane na svetu

Sledeći članak