U Kajzenu ipak bez sindikata?

Štrajk radnica u Kajzenu; Izvor: podunavlje.info
Štrajk radnica u Kajzenu; Izvor: podunavlje.info

Radnica turske firme Kajzen u Smederevu izjavila je za Mašinu da je menadžment na jučerašnjem sastanku eksplicitno zabranio formiranje sindikalne organizacije u toj firmi.

Juče ujutru je bio sastanak, došao je jedan turski državljanin, ne znam kako se tačno zove, i pričao je. Ono što sam zapamtila i ono što me je najviše iziritiralo je to što ne dozvoljavaju da se osnuje sindikat rekla je radnica koja je želela da ostane anonimna.

Dodala je i da je najavljeno da će sama firma izabrati tri radnika koji će ostale radnike predstavljati pred menadžementom.

Nakon što su rekli da je zabranjeno osnivanje sindikata, rekli su i da će firma odabrati trojicu kojima ćemo moći da kažemo kada nešto nije u redu. Ali od toga nema ništa, to svi znaju.

Radnica s kojom smo razgovarali rekla je i da menadžment Kajzena nije precizirao da li se radi o ovom ili onom sindikatu, već da su bili eksplicitni i da ni jedna sindikalna organizacija ne dolazi u obzir.

Na ovom mestu valja podsetiti da je pravo na sindikalno udruživanje upisano u opštu deklaraciju Ujedinjenih nacija, konvencije međunarodne organizacije rada, Evropsku socijalnu povelju, Ustav Republike Srbije (Član 55. koji se odnosi na slobodu udruživanja) te na kraju i u sam Zakon o radu koji eksplicitno kaže: „Zaposlenima se jamči sloboda sindikalnog organizovanja i delovanja bez odobrenja, uz upis u registar“ kao i da onemogućavanje sindikalnog oranizovanja predstavlja kršenje zakona Repulike Srbije.

Prethodni članak

Film Meteori – antiratna poruka Beldocs festivala

Sjaj i beda hotela Jugoslavija

Sledeći članak