U Subotici srušeni zaštićeni objekti

Foto: GI “Priroda i društvo” Subotica – Természet és társadalom PK Szabadka / Facebook

U zaštićenoj zoni Subotice, u ulici Braće Radić, srušeno je nekoliko zgrada.

Dozvolu za uklanjanje objekata je firmi DG Company izdao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

Njegovi predstavnici tvrde da u rušenju nema ničeg spornog, jer su objekti bili dotrajali i neuslovni, a dozvole za uklanjanje i rušenje uredno izdate na osnovu izmena Plana detaljne regulacije koje je nedavno usvojio Grad Subotica. 

Stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika se, međutim, ne slažu.

Kako je za Radio Slobodna Evropa izjavio istoričar umetnosti i konzervator Vladimir Džamić, izmene Plana detaljne regulacije, a sa njim i dozvole za rušenje, su pravno ništavne jer nisu usaglašene sa pravnim aktom višeg reda, odlukom kojom Vlada Republike Srbije pod zaštitu stavlja kulturno-istorijsku celinu ulice Braće Radić. 

Republički zavod je urgirao da se dalja rušenja spreče. Generalna sekretarka Evropa Nostra za Srbiju Višnja Kisić je za RSE prokomentarisala da je reč o jednom u nizu štetnih aktivnosti Međuopštinskog zavoda u Subotici, a na rušenje su reagovale i aktivističke grupe Društvo i priroda i Save Subotica, koje se nekoliko godina bore protiv zatiranja kulturno-istorijski vrednih objekata i ambijenata u jednom od arhitektonski najzanimljivijih gradova u Srbiji. 

I.K.

Prethodni članak

Želimo čist vazduh, želimo zdravlje, želimo život. Protest protiv zagađenja vazduha u Beogradu

Kršenja zakona u Drekslmajeru: Od otkaza porodilji do suspenzije radnika

Sledeći članak