U subotu je ispred sedišta Vlade Srbije održan četvrti u nizu protesta u organizaciji ekoloških udruženja

Građani predvođeni pokretom Ekološki ustanak okupili su se u subotu ispred sedišta Vlade Srbije da bi od vlasti zahtevali obustavljanje projekta rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji.

Protest ispred Vlade Srbije

Iako je je vlast već povukla iz procedure dva zakona kao i prostorni plan Loznice, predstavnici Ekološkog ustanka ne veruju da je to dovoljno i zahtevaju da svi akti koji predstavljaju pravni preduslov za izgradnju rudnika Rio Tinta budu dostavljeni javnosti na uvid i povučeni. Sa tim zahtevom oni su se okupili u subotu u Nemanjinoj u Beogradu.

Aleksandar Jovanović Ćuta je poručio vlastima da imaju ultimatum do Božića da prekinu poslove sa Rio Tintom.

„Okupili smo tim pravnika i ekologa, da se napiše jedan zakon, da više nema iskopavanja litijuma, nema trovanja i čerupanja Srbije, da naša deca ne bi morala da blokiraju puteve, da ostanu u ovoj zemlji, a ne da beže iz nje“, izjavio je Jovanović.

On je takođe pozvao pripadnike policije da prestanu da maltretiraju građane i dolaze im na vrata, te da se obustave svi sudski postupci koji se vode protiv građana koji su učestvovali u blokadama. Jovanović je zatražio i procesuiranje nasilnika koji su nasrtali na građane tokom protesta.

U danima nakon prethodnih protesta velikom broju građana stigle su, uprkos tome što ih policija nije legitimisala, prekršajne prijave za ometanje saobraćaja. Nekoliko organizacija, uključujući Ekološki ustanak i Građanski preokret iz Zrenjanina, pozvale su građane kojima su stigle nelegalne prijave da im se jave radi pružanja pravne pomoći. Ekološki ustanak je uz pomoć Građanskih inicijativa obezbedio solidarni fond iz koga će prekršajne prijave moći da budu nadoknađene, kao i besplatnu advokatsku pomoć.

Pored prijava, učesnici u protestima trpe i druge vrste organičavanja prava i maltretiranja. Kako je u saopštenju objavi Ekološki ustanak, u Šapcu se putem postera poziva na linč novinarke Isidore Kovačević, urednice Podrinskih, a novinarka Mina Delić iz Sente i aktivistkinja Karolina Aleksandrović iz Topole dobile su prekršajne prijave kao organizatorke protesta.

Organizacije civilnog društva osudile su ovakvo postupanje vlasti, a Ekološki ustanak ukazao i na to da je progon novinarki i aktivistkinja posebno problematičan:

„Posebnu pažnju, ipak, skrećemo na slučajeve targetiranih građanki, jer u našem društvu prečesto svedočimo nekažnjenoj diskriminaciji i nasilju nad ženama. Nije slučajno da su upravo žene postale predmet ovakve odmazde, što je još jedan način gušenja slobodnog glasa, pogotovo hrabrog ženskog, na koji ovaj mizogini režim nema odgovor“.

Organizatori protesta su najavili da će nakon pravoslavnog Božića nastaviti sa okupljanjima.

Podsetimo, prva dva protesta su organizovana u formi masovnih blokada saobraćajnica širom Srbije. Neposredni povod za blokade bilo je donošenje Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i najava donošenja Zakona o eksproprijaciji, za koji se smatra da je bio krojen po potrebama britansko-australijanske rudarske korporacije Rio Tinto. Nakon što su oba zakona povučena, povukao se i jedan od njihovih organizatora, organizacija „Kreni-promeni“. Predstavnici pokreta Ekološki ustanak su, međutim, odlučili da nastave sa demonstracijama i nakon što je proteklog četvrtka skupština grada Loznice van snage stavila Prostorni plan grada u koji je bio ucrtan rudnik jadarita.

I.K.

Prethodni članak

Evropski parlament osudio tretman radnika, učesnika protesta i predstavnika medija i civilnog društva u Srbiji

Levičar Gabriel Borić je novoizabrani predsednik Čilea

Sledeći članak