Udruženje Krokodil i FAM prikupili novac za plaćanje kazne Aidi Ćorović

Šezdesetdvoje građana iz zemlje i inostranstva se odazvalo na poziv Udruženja Krokodil i Feminističke antifašističke mreže, i doniralo novac za plaćanje kazne aktivistkinje Aide Ćorović da bi sprečili njen odlazak u zatvor.

Hapšenje Aide Ćorović

Na inicijativu Udruženja Krokodil i Feminističke antifašističke mreže, zahvaljujući individualnim donacijama šezdesetdvoje građana Srbije, regiona, Evrope i sveta, prikupljen je novac za uplatu kazne kako bi se sprečio odlazak aktivistkinje Aide Ćorović u zatvor nakon presude Prekršajnog suda, saopštilo je udruženje Krokodil.

Udruženje Krokodil i FAM će, kako prenosi Danas, pokušati da spreče odlazak Aide Ćorović na odsluženje dvomesečne kazne zatvora 22. marta. Novac će biti uplaćen na račun Prekršajnog suda, koji je Ćorović najpre osudio na novčanu, a zatim na zatvorsku kaznu.

„Nadamo se da će rešenje, po kojem se obustavlja obavezno izvršenje, biti izdato u što kraćem roku“, navodi udruženje Krokodil.

Podsetimo, Prekršajni apelacioni sud u Beogradu je utvrdio da je istoričarka umetnosti i antiratna aktiviskinja Aida Ćorović kriva navodno za uznemiravanje građana u zgradi na Vračaru na čijem zidu je bez dozvole stanara bio naslikan portret ratnog zločinca Ratka Mladića, kada je ovaj zid na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar 2021, gađala jajima.

Sud je Ćorović našao krivom i zbog toga što je ometala policajce u civilu, koji, podsetimo, nisu pokazali nikakve legitimacije kada su Ćorović grubo napali i odvukli sa lica mesta 9. novembra 2021.

„Mural Ratku Mladiću se ne pominje! Kažnjena sam zato što sam uznemiravala stanare zgrade! Optužena sam i da sam ometala policajce, a nisam. Ja sam se samo branila od nekih ljudi koji su me napali!“, izjavila je Aida Ćorović za nedeljnik Vreme nakon objavljivanja prvostepene presude.

Ćorović u novembru odbila da plati kaznu

Prekršajni sud u Beogradu je Ćorović u novembru 2023. prvostepeno osudio na novčanu kaznu od 100.000 dinara, što je Ćorović odbila. Kako prenosi Danas, ona je izjavila:

„Čak i da imam 100.000 dinara, neću da platim kaznu jer smo Jelena Jaćimović i ja, tog dana kada sam gađala mural, branile zakone ove zemlje“.

Ćorović je za medije prokomentarisala da se mnogo njenih prijatelja ponudilo da plati kaznu, izjavivši i da ona to ne može da spreči, ali da ne želi da plati kaznu.

Kako prenosi Danas, Ćorović je za FoNet potvrdila je 14. marta 2024. dobila rešenje Prekršajnog suda da se u roku od osam dana javi na izdržavanje zatvorske kazne. Po tom rešenju, Ćorović treba da provede maksimalno 60 dana u Kazneno-popravnom zavodu u Padinskoj skeli. Time bi odužila 60.000 dinara, po hiljadu dinara na dan.

Presuda reaktivirana zbog festivala Rebedu

Ćorović je prokomentarisala da je rešenje aktivirano zbog toga što je nedavno učestvovala na antifašističkom festivalu Rebedu u Dubrovniku. Portal 24.sedam je povodom održavanja ovog festivala, u kom su učestvovali novinari i aktivisti iz regiona, objavio naslov „Antisrpsko ustaško orgijanje u Dubrovniku: Gošće iz Srbije pozivale na komadanje Srbije i ubistvo Vučića!“, a slične tekstove su objavili i drugi portali bliski domaćim vlastima.

Nekoliko novinara i aktivista je tokom festivala, na tribini na kojoj je učestvovala i Ćorović, izjavilo „da su ih osobe iz okruženja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zvali i ‘pokušavali da ih korumpiraju u zamenu za prestanak kritikovanja vlasti’“, što su oni odbili kako je preneo N1. O tome su posvedočili glumac i reditelj iz Sarajeva Feđa Štukan i novinar i pisac Dragan Bursać.

I.K.

Prethodni članak

Danas je Svetski dan sreće, a mi mahom nesrećni

Protest za spas zgrade Generalštaba

Sledeći članak