Uhapšene jer su mural Ratka Mladića gađale jajima

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović su privedene nakon što su u Beogradu gađale jajima mural na kojem je prikazan osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Mural posvećen Ratku Mladiću

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović i umetnica Jelena Jaćimović su privedene nakon što su mural na kojem je prikazan Ratko Mladić gađale jajima. Kako navode mediji, aktivistkinje su jaja kupile u obližnjoj prodavnici i gađale mural, nakon čega ih je opkolilo desetine muškaraca u civilu.

„Nakon što su bacale jaja na mural Ratka Mladića, prišlo im je 10 neuniformisanih lica i skočili na njih. Aidu su vukli, stezali, njih barem pet, Jeleni su odmah zavrnuli ruke. Ovoliku agresiju nisam videla 15 godina koliko se bavim novinarstvom“, rekla je za portal Nova.rs Jelena Diković novinarka Danasa koja je bila na licu mesta, a prenosi N1.

Podsetimo, za danas je bilo zakazano uklanjanje murala koji se nalazi na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo skup. Bez obzira na to, pripadnici MUP-a su tokom čitavog dana čuvali mural Ratka Mladića.

Iz MUP-a poručuju da ne čuvaju mural, već javni red i mir: „Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava“, naveo je ministar Aleksandar Vulin.

Da li je remećenje javnog reda i mira mural sa prikazom osuđenog ratnog zločinca ili njegovo uklanjanje, država je ostavila jasan odgovor. Dok ministar policije priča o krvavim srpskim glavama, organizacije civilnog duštva koje su zakazale uklanjanje murala se pozivaju na pravnu državu. Po svemu sudeći, pravna država hapsi aktivistkinje koje su na mural bacile jaja.

Prema poslednjim informacijama aktivistkinje su puštene iz pritvora, a u znak protesta zbog njihovog privođenja u 19 časova je počelo okupljanje građana ispred Doma sindikata u Beogradu.

I.P.

Prethodni članak

Napad na BLOK je napad na javni interes

Na protestu otpuštenih radnica kompanije Vali izneti poražavajući podaci o uslovima rada

Sledeći članak