Ukrajinski antifašista osuđen na 13 godina zatvora

Na okupiranim teritorijama oblasti Lugansk i Donjeck zarobljen je i osuđen aktivista i novinar Maksim Butkevič koji se borio u vojsci Ukrajine.

Vrhovni sud okupiranih oblasti Donjeck i Lugansk osudio je trojicu ukrajinskih državljana za dela okrutnog postupanja prema civilima i upotrebe zabranjenih metoda u oružanom sukobu, saopštio je Istražni komitet Rusije, glavni savezni istražni organ.

Jedan od trojice osuđenih je Maksim Butkevič, ukrajinski aktivista za ljudska prava, antifašista, novinar i jedan od osnivača ukrajinske medijske organizacije Radio Hromadske. Suosnivač je organizacije „No Borders“ koja se bori za prava migranata, protive ksenofobije i rasizma. Ranije je učestvovao u antiglobalističkom pokretu i bio je blizak anarhističkim pokretima.

Butkevič je bio aktivan u Evromajdanu, radio je za međunarodnu organizaciju za zaštitu ljudskih prava Amnesty Interational i bio je savetnik za Visoki komesarijat Organizacije ujedinjenih nacija za Izbeglice.

Ruski propagandni sajtovi Butkeviča predstavljaju kao nacionalistu i ekstremnog desničara.

„Svedočimo orvelovskoj pojavi“, rekla je Jevhenija Polščikova, bivša studentska aktivistkinja i Butkevičeva koleginica. „Bukvalno su uzeli antifašistu, branitelja ljudskih prava i nazivaju ga nacistom“.

Maksim Butkevič se na početku ruske invazije priključio vojsci Ukrajine. Tom prilikom je izjavio: „Ceo svoj svesni život sam bio antimilitarista, i to ostajem po uverenju, [ali] daću sve od sebe da zaštitim ono što je najvrednije.“

Zarobljen je u junu prošle godine u Lugansku, a tokom marta 2023. je osuđen na 13 godina zatvora.

Sud je takođe osudio Vladislava Šela i Viktora Pohozeja, borce bataljona Azov, koji su branili Mariupolj. Šel je osuđen na 18 i po godina zatvora, a Pohozej na osam i po.

A.J.

Prethodni članak

Predstava „Svet bez žena“: Šta ako bi žene u teatru stupile u generalni štrajk?

Sindikat lekara i farmaceuta: Poziv mladim lekarima da volontiraju tokom specijalizacije je neverovatno potcenjivački

Sledeći članak