Upućen apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike i saradnice

Marko Rupena / Kamerades

Danas je Sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ uputio apel svim medijskim kućama u Srbiji da ne otpuštaju honorarne saradnike, da im omoguće da svoje poslove, u što većoj meri, obavljaju iz svojih domova, kao i da im obezbede neophodnu opremu pri radu tokom vanrednog stanja.

Sindikat „Nezavisnost” navodi u svom saopštenju da novinari i medijski radnici i radnice u Srbiji često rade bez adekvatnog ugovora o radu, u teškim uslovima u okviru sektora medija u kojem je vidljiv trend ka smanjivanju broja zaposlenih na neodređeno vreme, što je dovelo do porasta angažovanja novinara i novinarki po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu. Stoga je uputio apel medijskim kućama da ne otpuštaju honorarne saradnike skrećući pažnju na neophodnost njihove zaštite:

S obzirom na činjenicu da je petina novinara u Srbiji u statusu „frilensera” (izvan radnog odnosa), a da polovina radi na nesigurnim poslovima, smatramo da je u ovom trenutku neophodno iskazati solidarnost i ne dozvoliti da tokom vanrednog stanja ostanu bez posla.

Kako dalje u saopštenju navode, njihove plate su niske, čak i ispod republičkog proseka, dok su isplate često neredovne. Istovremeno, veliki broj novinara i novinarki radi prekovremeno. Što se tiče angažovanja mlađe generacije novinara, ističu još nepovoljniji položaj:

Samo 27 odsto mladih novinara u Srbiji ima radni odnos na neodređeno vreme, a sve to utiče na degradaciju profesije i novinare i medijske radnike stavlja u prekarni položaj. Tokom vanrednog stanja novinari su svakodnevno na svojim radnim zadacima i često su izloženi povećanom riziku od virusa korona.

Sindikat je u svom apelu dodatno podsetio da su medijski radnici i radnice koji profesionalno i u skladu sa standardima i kodeksom profesije obavljaju svoj posao „akteri u postojećim vanrednim okolnostima, jer od njihovog rada zavisi i to da li će i na koji način građani Srbije biti informisani o aktuelnoj epidimiji, a posledično i koliko ćemo se kao društvo uspešno izboriti sa širenjem zaraze.“

Uloga slobodnih medija, iz „Nezavisnosti” su naglasili, „od presudne je važnosti i za kontrolu donosioca odluka u primeni mera koje značajano ograničavaju slobode i prava građana“.

V.K.

Prethodni članak

Generalni štrajk u Italiji tokom epidemije – vlast mora da stavi ljude ispred profita

Stavimo život ispred profita!

Sledeći članak