Uz ovakve uslove rada u zemlji će ostati samo oni na vlasti i oni koji nemaju gde da odu

Foto: Marko Miletić / Mašina

U Beogradu je u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ održan Prvomajski protest čija je glavna parola bila „Veće plate za opstanak i ostanak“.

Na protestu povodom Prvog maja, međunarodnog dana rada, u Beogradu se okupilo oko hiljadu i trista ljudi, mahom članova i članica sindikata koji su nosili veliki broj sindikalnih zastava i banera ali kao i parola koje su podsećale na loše radne uslove i težak materijalni položaj radnika i radnica.

Obraćajući se okupljenima na Trgu Nikole Pašića, Ljubisav Orbović, predsednik SSSS-a je rekao da „minimalna zarada nije dovoljna za opstanak“.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Predsednik „Nezavisnosti“ Zoran Stojiljković je istakao da nema više živaca da sedi u Socijalno ekonomskom savetu gde sve izgleda fino, saopštenja su uvek korektna dok su rezultati nikakvi.

Sistem više radi za tajkune i za opstanak političke elite na vlasti nego za radnike i radnice, rekao je Stojiljković.

Darko Šper poverenik „Nezavisnosti“ Radio televizije Vojvodine (RTV) izjavio je da situacija u medijima „nikada nije bila gora“ i da novinari traže samo „dostojanstvene uslove za rad“.

Mi smo organizovani i treba da uzmemo stvari u svoje ruke, rekao je Šper.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Nakon govora sindikalnih lidera okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do Slavije.

U protestu su pored članova i članica sindikata učestvovali i aktivisti i aktiviskinje Saveza komunističke omladine Jugoslavije, Ne davimo Beograd, Marks21, Crvenih, Socijaldemokratske unije i Levog samita Srbije.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Skup je završen čitanjem proglasa nakon čega su prisutni uz zvuke Internacionale položili cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Po broju okupljenih ljudi ovo je najslabiji Prvomajski protest u prethodnih nekoliko godina. Svakako su loši vremenski uslovi prethodnih dana odvratili neke da dođu na protest, međutim slab odziv pokazuje i trenutnu slabost kako sindikalnog pokreta tako i levih organizacija.

M.M.

Foto: Marko Miletić / Mašina

Prethodni članak

Sindikati organizuju Prvomajski protest: „Veće plate za opstanak i ostanak“

Medijske zadruge: prilika za kvalitetne lokalne medije?

Sledeći članak