Važnost javnog sektora – voda i zdravstvo

Foto: Iskra Krstić / Mašina
Foto: Iskra Krstić / Mašina

Okrugli sto „Važnost javnog sektora – voda i zdravstvo“ održan je juče u Domu sindikata u Beogradu, u organizaciji Centra za politike emancipacije (CPE).

Predstavljeni su rezultati istraživanja o sektoru vodosnabdevanja i zdravstvenom sektoru, obavljenih u sklopu projekta „Ka levoj alternativi“. U okviru istog projekta ranije je objavljen zbornik radova „Vratimo socijalizam u igru: elementi za promišljanje socijalističke alternative“.

Okruglom stolu su prisustvovali predsednici centrala UGS Nezavisnost i Konfederacije slobodnih sindikata, predstavnik Saveza samostalnih sindikata Beograda, predstavnici granskih sindikata zdravstva, komunalnih usluga, vodovoda, putara, lekara i farmaceuta, medicinskih sestara, zaposlenih u predškolskim ustanovama; kao i predstavnici različitih udruženja zainteresovanih za sudbinu javnog sektora.

Na prvom panelu govorili su Tanja Vukša i Darko Vesić ispred CPE-a. Predstavljeno je aktuelno stanje i problemi u sektorima zdravstva i vodosnabdevanja u Srbiji, apostrofirana tendencija privatizacije i komodifikacije u ovim sektorima, te skrenuta pažnja na slična međunarodna iskustva.

Izlagači i prisutni su se složili u oceni da je aktuelna politika upravljanja ovim sektorima zabrinjavajuća, odnosno da prepuštanje zdravlja stanovništva i prava na pijaću vodu logici profita predstavlja narušavanje elementarnih ljudskih prava. U okviru drugog panela, Sarita Bradaš, Zoran Stojiljković i Branislav Markuš elaborirali su važnost javnog sektora i sa okupljenima prodiskutovali nužnosti i mogućnosti njegove odbrane.

U diskusiji koja je usledila zaključeno je da su okrugli stolovi poput ovoga važan korak u uspostavljanu zajedničkog fronta sindikata, nezavisnog istaživačkog sektora i svih ostalih udruženja i pojedinaca zainteresovanih za odbranu javog zdravlja, kao i javnog sektora u celini.

Prethodni članak

Poljski bijeg s periferije?

Turska invazija na Siriju

Sledeći članak