Veliki broj radnika prve smene Jure u Leskovcu je danas potpuno obustavio rad

Štrajk u pogonu kompanije Jura u Leskovcu je nastavljen celodnevnom obustavom rada. Podrška radnicama i radnicima stiže sa sve više adresa.

Proizvodne trake u leskovačkoj Juri su danas stale. Prema našim saznanjima sa terena danas je rad obustavilo nešto manje od polovine radnika i radnica, od oko 3100 koliko ih je trenutno zaposleno, ali je zbog njihovih radnih pozicija, blokirano više od polovine proizvodnog procesa.

Kako smo juče pisali poslodavac pokušava da vrši pritisak na radnike zloupotrebom vođenja evidencije o prisutnima na radnom mestu, ali i zahtevom sindikatu da dostavi spisak radnika koji učestvuju u obustavi rada zbog čega su iz sindikata tražili hitan inspekcijski nadzor.

Taj nadzor je juče i obavljen a Predrag Stojanović iz štrajkačkog odbora je to ovako komentarisao za portal Jugmedia:

„Iako su predstavnici poslodavca na današnjem sastanku pred inspektorom izjavili da neće biti ukidanja letnjih bonusa i da navodno ne pravi nikakve spiskove za otpuštanje, posle početka druge smene radnici su počeli da dobijaju poruke u kojima im se preti ukidanjem letnjih bonusa, premeštanjem fabričkih traka i drugim kaznenim merama. U pretećim porukama ima i onih da će Jura posle 13 godina rada otići iz Leskovca.“

Stojanović je dodao i da je pretiti onome ko mota kablove i radi za minimalac u veoma teškim uslovima, nehumano.

„Poručujem da su radnici ogorčeni i da je tokom dvodnevnog jednočasovnog štrajka upozorenja pokazano da su mnogi pokidali lance straha“, rekao je Stojanović.

Pogon fabrike Jura u Rači
Pogon kompanije Jura u Rači; Foto: Marko Risović / Kamerades

Raste podrška štrajkačima

Osim matične centrale – Saveza samostalnih sindikata Srbije, podršku štrajku je danas uputio i sindikat „Sloga“.

Predsednik sindikata „Sloga“ i narodni poslanik, Željko Veselinović, pozvao je javnost da pruži podršku radnicima u štrajku:

„Pozivamo celokupnu srpsku javnost da se priključi podršci radnicima Jure. Ovo nije samo borba za prava radnika u jednoj fabrici, već za dostojanstvo i poštovanje radničkih prava u celoj Srbiji“, rekao je Veselinović.

On je takođe apelovao na međusobnu kolegijalnost svih sindikata i zaposlenih u fabrici, posebno onih koji rade po ugovoru, da ne opstruišu štrajk radeći dok njihove kolege štrajkuju. „Radom za vreme štrajka ne štete ovom dokazanom eksploatatoru radnika, već direktno ugrožavaju interese svojih kolega i svoje“, naglasio je Veselinović.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju sve radnike Jure da se pridruže štrajku i solidarno brane svoja prava, a javnost i sindikate da pruže podršku ovim hrabrim ljudima u njihovoj borbi za dostojanstvo i bolje uslove rada, navodi se u saopštenju.

Osim sindikata štrajk su juče podržali i Zeleno-levi front, Politička platforma Solidarnost i leskovački odbor stranke Srbija centar.

Doktori znaju koliko je radnicima teško

Kako je juče za Mašinu rekao Predrag Stojanović, veoma im je značajna podrška štrajku koju su uputila dva leskovačka doktora.

„Podrška svim sugrađanima i sugrađankama, radnicima i radnicama Jure koji organizuju štrajk ovih dana u pravednom zahtevu za ostvarivanje svojih socijalno-ekonomskih prava koja su dobrano ugrožena ne samo od stranih poslodavaca, od domaćih poslodavaca, znači poslenika krupnog kapitala već i od indiferente i inertne države koja ide na ruku i postala je servis krupnog kapitala“, rekao je u video poruci koju je preneo Radnički glas kardiolog i specijalista interne medicine Miodrad Mici Miladinović kod kojeg se leče i radnice i radnici Jure.

Kao i predsednik sindikata „Sloga“ i doktor Miladinović podseća štrajkače da oni danas nisu samo predstavnici upošljenika Jure, već da se borite i za interese onih koji rade i u Aptivu i Leoniju. „Za interese onih koji rade velikim privatnim konglomeratima, bilo domaćeg ili stranog kapitala“, rekao je Miladinović.

Primer ovog leskovačkog doktora je ispratio i njegov kolega Aleksandar Rangelov, doktor Opšte bolnice u Leskovcu.

„Višegodišnje iskustvo iz ortopedske ambulante mi nalaže da u potpunosti potvrdim zapažanja dr Miladinovića o zdravstvenim problemima radnika Jure i opravdanosti njihovog štrajka. Dodajem, takođe, da su bolesti lokomotornog sistema posebno učestale zbog hronične preopterećenosti radnika ne samo Jure već i drugih kompanija“, napisao je Rangelov na društvenim mrežama.

M.M.

Prethodni članak

Portal Intercept tuži OpenAI zbog plagiranja

Tračak nade za Evropu: Skandinavija podržala levicu na račun ekstremne desnice

Sledeći članak