Vulin povukao Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima

„Predsednik Vučić me je zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure. Predsednička se ne poriče, i ja ću to uraditi.“, piše u saopštenju ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina.

Sastanak Uprave kriminalističke policije

U saopštenju ministra Vulina objavljenom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova stoji da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen iz procedure nakon navodnih obaveštajnih saznnanja policije koja su predočena predsedniku.

„Obaveštajnim radom došli smo do informacija da je nekoliko stranih zapadnih obaveštajnih službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije. Njima srpske glave nisu bitne i spremni su da ih bacaju u besmislenim sukobima.“, navodi se u saopštenju.

Vulin optužuje „zapadne nevladine organizacije i njihove finansijere i nalogodavace“ da su „napali“ pokušaj ozakonjenja postavljanja i korišćenja kamera koje mogu da prepoznaju lica i siluete čime bi, kako se navodi u saopštenju: „nemerljivo pomogle policiji da rešava ubistva i najteža krivična dela“.

„Borbom protiv svega novog u sektoru bezbednosti, ubice i lopovi će biti malo sigurniji, a policija i građani će biti mnogo nesigurniji.“, izjavio je Vulin i dodao da su takve kamere „London učinile bezbednim“.

Ministar policije je rekao i da je ovo njegov lični poraz, a onima koji su navodno želeli da izazovu sukobe je poručio da će, pošto je zakon povučen, morati da potraže „neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda“.

Da podsetimo, prethodne subote je završena jako kratka javna rasprava o ovom zakonu koji je izuzetno obiman, a koji se tek u avgustu, bez prethodne najave, pojavio na sajtu Ministarstva što nije ostavilo dovoljno vremena javnosti da se pripremi za raspravu.

Glavne zamerke organizacija civilnog društva, stručnjaka i građana su se ticale mogućnosti uvođenja masovnog biometrijskog nadzora, kao i uvođenje sankcija za objavljivanje podataka o službenom licu koje primenjuje policijska ovlašćenja, prikrivanje indetiteta policijskih službenika kojima na uniformama više neće stajati prezimena, već šifre. Zakon bi doveo i do zabrane snimanja policajaca koji bi i dalje mogli da snimaju građane, dok su bile predviđene i sankcije za one koji neovlašćeno upotrebe reč „policija“.

M.M.

Prethodni članak

Uspešan štrajk slovačkih radnica u Beluši ovekovečen pamfletom „Moramo se držati zajedno“

Inicijativa „Živim i van sezone“ traži povlačenje Nacrta zakona o radnom angažovanju

Sledeći članak