Zakuni se u zakon – Da neovlašćeno deljenje intimnih fotografija i snimaka postane krivično delo

Autonomni ženski centar poziva na potpisivanje peticije kojom se traži donošenje zakona koji bi kriminalizovao neovlašćeno deljenje intimnih snimaka.

Autonomni ženski centar, simbolično na Međunarodni dan žena, pokreće važnu kampanju koja poziva građanke i građane da se pridruže borbi protiv zloupotrebe i neovlašćenog deljenja intimnih fotografija i snimaka.

Pod sloganom „Zakuni se u zakon“ kampanja nosi snažnu poruku i direktno poziva na potpisivanje peticije koja ima jasan cilj – donošenje zakona koji neovlašćeno deljenje intimnih sadržaja kvalifikuje kao krivično delo, navodi se u pratećem saopštenju.

Deljenje snimaka sve češće

Iz AŽC-a skreću pažnju na to da je deljenje intimnih fotografija i snimaka sve rasprostranjenija pojava u našem društvu. Žrtve ovakvih zloupotreba mogu biti žene svih uzrasta, koje osećaju sramotu i doživljavaju emocionalnu patnju i osudu društva. Deljenjeintimnih snimaka je oblik seksualnog nasilja kojim se ozbiljno krše privatnosti, intima i dostojanstvo devojčica, devojaka i žena, skreću pažnju iz AŽC-a.

Zbog toga, peticija ima za cilj unapređenje zaštite žrtava putem ustanovljavanja krivične odgovornosti učinilaca ovih dela.

Neću „majke mi“

„U kampanji su iskorišćena najčešća obećanja i zakletve kojima se muškarci služe kako bi ubedili potencijalne žrtve da bez zadrške pošalju svoje intimne fotografije i snimke. ‘Krupne’ reči i obećanja kao što su: ‘majke mi’, ‘svega mi’, ‘očiju mi’, ‘dece mi moje’,  vrlo se lako pogaze, te su s namerom smeštene u formu zakonske izjave. Ovim jednostavnom, a upečatljivom porukom, Autonomni ženski centar želi da ukaže na to koliko je apsurdno da jedinu zaštitu predstavljaju ponekad olako izgovorene reči kada je u pitanju ovako ozbiljna i intimna tema. Šaljemo poruku državi, posebno Radnoj grupi Ministarstva pravde koje radi na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kao i društvu u celini, da je zakon jedina prava zaštita“, ističe Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Nasilje ovog tipa ima svoje korene u odnosima moći i kontrole, podsećaju iz Autonomnog ženskog centra. „Žrtve, prvenstveno devojčice, devojke i žene, se suočavaju sa ozbiljnim posledicama kada njihova privatnost postane predmet javnog komentarisanja i zlostavljanja“, navodi se. Kroz kampanju se ističe važnost edukacije o posledicama deljenja intimnih sadržaja trećim osobama, ali i o potrebi za pravnom zaštitom onih čiji su privatni sadržaji zloupotrebljeni bez njihove saglasnosti, dodaje AŽC.

„Donošenje zakona koji bi osudio i sankcionisao neovlašćeno deljenje intimnih sadržaja predstavlja korak napred u smeru stvaranja društva koje poštuje privatnost i individualna prava svake osobe. Ova inicijativa, usmerena na zaštitu žrtava svih uzrasta, šalje i snažnu poruku da se ovakvi oblici digitalnog zlostavljanja neće tolerisati u našem društvu“, konstatuju aktivistkinje.

„Važno je da se svi građani aktivno uključe u podršku ovoj kampanji, potpisivanjem peticije i širenjem svesti o štetnosti neovlašćenog deljenje intimnih fotografija i snimaka. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti društvo u kome su intimnost i privatnost svake osobe poštovani i zaštićeni. Podržimo kampanju ‘Zakuni se u zakon’, jer svaki potpis je važan“, poručuju iz AŽC-a.

I.K.

Prethodni članak

Radno zakonodavstvo ne podržava adekvatno žene, smatraju sindikati

MOR poziva na poštovanje prava radnica u domaćinstvu

Sledeći članak