Završen Sarajevo film festival: „Pejzaži otpora“ – film o antifašističkom otporu u Jugoslaviji, Marte Popivode, najbolji dokumentarni film

Među dobitnicama nagrada na sinoćnoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu je i rediteljka Marta Popivoda. Njen film „Pejzaži otpora“ (Landscapes of Resistance) proglašen je za najbolji dokumentarni film u okviru Takmičarskog programa 27. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF).

Žiri u sastavu: Cecilia Lidin (savetnica za film, Danska), Jean-Pierre Rehm (generalni predstavnik FIDMarseillea – Međunarodnog filmskog festivala, Francuska) i Mila Turajlić (rediteljka, Srbija) u okviru takmičarskog programa, dodeli su nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film rediteljki Marti Popivodi.

Film „Pejzaži otpora“ (Srbija/Francuska/Nemačka, 95′ / 2021) beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je ubrzo po izbijanju rata uhapšena i deportovana u koncentracioni logor Aušvic. Kako stoji u najavi filma:

„Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Aušvica, zabeležene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gde živi sa mužem i mačkom. Kao sjajna pripovedačica, Sonja je u stanju da priča o događajima iz prošlosti bez “naknadne pameti”, čime nas direktno prenosi u tu specifičnu atmosferu i način razmišljanja koji su iznedrili antifašistički otpor u Jugoslaviji. Puštamo njenu priču da putuje kroz vreme, ka telima novih generacija, sugerišući da je uvek moguće misliti i vršiti otpor.“

Više o filmu i izjavama autorki Marte Popivode i Ane Vujanović pročitajte na Mašini, uzete prilikom internacionalne premijere filma.

U okviru takmičarskog programa – za dokumentarni film, Specijalnu nagradu žirija dobio je reditelj Stefan Pavlović, za film „Looking For Horses“, Specijalno priznanje žirija dobio je Vlad Petri za film „Isti san“, dok je Nagradu za ljudska prava dobio film „Les Enfants Terribles“.  

Žiri u sastavu: Jasna Đuričić (glumica, Srbija) – Predsednica žirija, Mike Cahill (reditelj i scenarista, SAD), Lili Horvát (rediteljka i scenaristkinja, Mađarska), Eva Sangiorgi (umetnička direktorka Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču, Austrija), Martin Schweighofer (izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commission, Austrija) u okviru kategorije takmičarski program – igrani film, nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film, dodelio je reditelju Sebastianu Meiseu za film „Konačna sloboda“, dok je Srce Sarajeva za najboljeg reditelja, pripala rediteljki Milici Tomović za film „Kelti“.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobio je kolektiv glumica iz filma „Brdo na kojem riču lavice“: Flaka Latifi, Era Balaj, Urate Shabani, a nagradu za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich za ulogu u filmu „Konačna sloboda“.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je reditelj Mate Ugrin, za film „Sve što dolazi“, Specijalno priznanje žirija za kratki film uručena je Samiru Karahodai, za film „Raseljeni“, dok je za najbolji studentski film nagrađen „Letnji planovi“ Alexandrua Mironescua.

 Počasno Srce Sarajeva dodeljeno je reditelju Vimu Vendersu u znak priznanja za doprinos filmskoj umetnosti.

Posebnu nagradu za promovisanje rodne ravnopravnosti, koju je dodelio žiri u sastavu: Teresa Cavina (festivalska selektorica i kustosica, Italija), Ognjen Glavonić (reditelj, Srbija), Lorna Tee (filmska producentica, festivalska kustosica, Malezija, Nizozemska) dobila je rediteljka Norika Sefa za film „Looking for Venera“, dok je Specijalno priznanje žirija u okviru iste kategorije otišlo u ruke Laurae Wande, za film „Igralište“.

Kompletan spisak nagrada 27. Sarajevo Film Festivala, pogledajte ovde.

V.K.

Prethodni članak

ULUS i ZA „Krov nad glavom“: Poziv na zajedničku akciju odbrane stana profesorke Dragane Milisavljević u nedelju 22. avgusta

Socijalno-ekonomski savet još uvek nije postigao dogovor o minimalcu

Sledeći članak