Zdravstveni radnici prete štrajkom američkom privatnom zdravstvenom gigantu

Privatni zdravstveni sistem Kaiser najavio je uvođenje različitih plata novim i starim zaposlenim. Sindikati će odgovoriti obustavom rada.

Američki zdravstveni gigant Kaiser planira da uvede razlike u obračunu dohotka za već zaposlene i one koji se budu zapošljavali od 2022. godine. Kaiser ima bolnice i klinike u 8 američkih država i prestonici federacije, a zapošljava desetine hiljada radnika.

Alijansa sindikata u zdravstvu, koja predstavlja 52.000 zaposlenih, početkom meseca je glasanjem odlučila da će u slučaju uvođenja razlika u platama odgovoriti štrajkom.

Predstavnici Kaisera kažu da su njihovi radnici previše plaćeni u odnosu na američki prosek, a da velike plate zdravstvenih radnika povećavaju troškove lečenja. Uvođenje razlika u platama oni zato pravdaju potrebom da se zdravstvena nega učini dostupnijom.

Predstavnici sindikata, međutim, naglašavaju da je nega u SAD skupa zbog deregulisanog tržišta koje zloupotrebljavaju zdravstveni giganti poput Kaisera i farmaceutskih kompanija. Kaiser nije čak ni u finansijskim problemima koji bi mogli da posluže kao formalno opravdanje za smanjivanje plata.

Istovremeno, uvođenje razlika u obračunu i manjih plata bi imalo velike posledice po zaposlene, zdravstvo i sindikalno organizovanje. Kako piše Jacobin, plate medicinskih sestara početnica bile bi manje nego plate početnika u Amazonu i Mekdonaldsu, što bi mnoge odbilo od zapošljavanja u i onako preopterećenom zdravstvu. Svako smanjivanje plata koje prođe bez otpora inspirisalo bi i druge zdravstvene kompanije da se povedu za primerom Kaisera.

Podela radnika na stare i nove zaposlene bi mogla da ima naročito loš efekat na sindikalno organizovanje. Kako se izrazila jedna od sagovornica Jacobina, razlike u finansijskoj kompenzaciji za rad na istim poslovima „napipaju pukotinu i prošire je u klanac“. Sindikati su zato odlučni u tome da spreče ovaj opasni presedan.

I.K.

Prethodni članak

Stjuardese Alitalije protestovale su protiv otpuštanja

Večeras u ULUS-u otvaranje 14. Kondenz – Festivala savremenog plesa i performansa

Sledeći članak