Združena akcija Krov nad glavom izveštava o borbi koju vode porodice romske nacionalnosti u novom naselju u Staroj Pazovi


Bez priključka na gasovod i prostora za skladištenje, jedna od porodica izgradila je svoje spremište za drva formalno van samog naselja zbog čega su kažnjeni sa 75.000 dinara; Fruškogorsko naselje; Izvor: Združena akcija Krov nad glavom

Združena akcija Krov nad glavom posetila je Fruškogorsko naselje i uverila se da su uslovi života daleko od zadovoljavajućih.

Krajem avgusta 2019. godine 30 porodica romske nacionalnosti zbrinuto je u Fruškogorskom naselju u Staroj Pazovi u okviru programa „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi“. Prilikom uručenja ključeva predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić izjavio je da porodice „dobijaju adekvatne uslove neophodne za život dostojan civilizovanog čoveka 21. veka“. Združena akcija Krov nad glavom posetila je ovo naselje i uverila se da su uslovi života daleko od zadovoljavajućih.

Porodice koje su se uselile imale su problema od samog početka. Naime, ni nakon devet meseci od useljavanja divlja deponija koja je nastala tokom radova nije raščišćena. Porodice koje žive na nekoliko stotina metara od ovog nelegalnog smetilišta u stalnom su strahu od mogućeg širenja zaraze, glodara i divljih životinja.

Divlja deponija; Fruškogorsko naselje; Izvor: Združena akcija Krov nad glavom

Stanovnici naselja nisu povezani na gasovod, što je po ugovoru trebalo biti urađeno do trenutka useljavanja. Prinuđena na samostalno rešavanje problema, jedna od porodica izgradila je svoje spremište za drva za čiju gradnju sada mora platiti kaznu u iznosu od 75.000 dinara, s obzirom na to da se spremište nalazi van samog naselja.

Teškoćama stanara Fruškogorskog naselja u Staroj Pazovi ovde nije kraj. Račune za struju ne dobijaju od Elektroprivrede Srbije kao ostali građani, već im svakog meseca iz nepoznatog razloga u poštansko sanduče dolaze kopije računa iz opštinske kancelarije. 

Izvor: Združena akcija Krov nad glavom

Nadalje, zelene površine oko zgrada ne održavaju se redovno zbog čega porodice žive u nehigijenskim i nebezbednim uslovima. Premda se gospodin Nakić posebno radovao što će mališani dobiti priliku da se slobodno igraju u svom novom domu, tako nešto nije moguće u uslovima koje smo zatekli. Stanovnici Fruškogorskog naselja navode i mahinacije u vezi sa održavanjem zgrada pošto se od stanara traži uplaćivanje paušalno utvrđene sume novca na ime pomenutog održavanja.

Kako opština (ne) rešava probleme

O svim ovim problemima opština i (romska organizacija na čelu sa njenim predsednikom) više su nego upoznati. Kako su naveli stanari, oni su se više puta okupljali ispred opštine i tražili sastanak sa predsednikom opštine Đorđem Radinovićem, koji je, uzgred, nekoliko puta osuđivan za raznolika krivična dela, od teške krađe do krijumčarenja. Stanari na sastancima nisu mogli dobiti odgovore na svoja pitanja s obzirom na to da bi policija uvek reagovala i tražila od njih da se sklone i raziđu.

Prema rečima stanara, njima je više puta bilo prećeno da će biti iseljeni ukoliko ne budu izmirivali račune za struju. Imajući u vidu da su račune do sada redovno plaćali, a da je izostanak plaćanja vezan samo za period vanrednog stanja, ovakvo ponašanje se, kako nam je rečeno, može razumeti kao još jedan vid pritiska i ucene koji predsednik Kancelarije za inkluziju Roma opštine Stara Pazova Aleksandar Balinović vrši na stanare ovog naselja. 

Kako je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić ispravno zapazio, pravo na adekvatno stanovanje jedno je od osnovnih ljudskih prava. Iako se pravo na stanovanje pominje u brojnim međunarodnim dokumentima, među kojima je i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, ova dokumenta normativno ne utvrđuju šta zadovoljavajući uslovi stanovanja podrazumevaju. Bez obzira na pomenuto, sigurno je da pravo na stanovanje nadilazi puko obezbeđenje fizičkog krova nad glavom i da mora obuhvatiti i dostupne usluge i infrastrukturu, kao i higijenske standarde, neophodne za bezbedan i dostojanstven život.

Združena akcija Krov nad glavom smatra da pravo na adekvatno stanovanje mora biti zagarantovano svima bez obzira na društvenu ili nacionalnu pripadnost. Ovim putem upućujemo apel nadležnim organima da što pre otklone navedene propuste i obezbede ostvarivanje prava na pristojan život za 30 porodica u Fruškogorskom naselju u Staroj Pazovi.

Autorka teksta je članica Združene akcije Krov nad glavom.

Prethodni članak

100 razloga za zaduženje po duplo većoj kamati

Mašini dodeljeno specijalno priznanje NUNS-a za praćenje teme radničkih prava u Srbiji

Sledeći članak