Zelenović: „Zašto mi imamo najskuplji dizel u regionu?“

Poslanička grupa Moramo - Zajedno je održala konferenciju za štampu povodom zahteva za hitno zasedanje Odbora za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku zbog tajnog izbora konsultanta za energetsku tranziciju, vrtoglavih profita pojedinih kompanija i lošeg tretmana poljoprivrede i poljoprivrednika.

Nebojša Zelenović

„Povod za sazivanje hitne sednice Odbora je bio ugovor koji je na tajni način naša Vlada potpisala sa norveškom konsultantskom kućom sa idejom da se izradi jedna nova energetska strategija, odnosno način na koji će se desiti energetska tranzicija u Srbiji“, izjavio je na konferenciji za medije član odbora, Nebojša Zelenović. On je dodao da se Moramo – Zajedno slažu sa time da našoj Vladi treba konsultant, ali ne i sa time da se on bira tajno, kao i da sumnju u izbor i način izbora konsultanta ne izražavaju samo opozicioni poslanici, nego i nadležno ministarstvo energetike, na čijem sajtu stoji da „oni o tome ne znaju ništa i da nisu upućeni“. Upravo o tome su opozicioni poslanici hteli da razgovaraju na sednici Odbora za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku.

„Ako treba neki odbor da bude u stalnom zasedanju u Skupštini, onda je to taj odbor“, izjavio je Zelenović, dodavši da „odbor ne da nije u zasedanju, nego ne možete da nađete nikog da odgovori na telefon“.

Naime, skupštinski Odbor za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku je poslednji put zasedao 7. septembra, kaže Zelenović. Od avgusta su održane svega dve sednice, jedna redovna i jedna vanredna.

Poslanike opozicije, kao i građane, muči i pitanje zašto je dizel u Srbiji najskuplji u regionu, kad Srbija, kako obašnjava Zelenović, i dalje kupuje jeftiniju naftu, a kupovali smo je i sve vreme u prethodnih godinu dana.

„To znači da ovde neko nama skida kožu s leđa i voleli bismo da znamo ko je to odlučio“, izjavio je Zelenović.

Još jedan povod za sazivanje hitne sednice je bilo pitanje „da li su NIS i Ziđin zaista ostvarili dobit od preko pola milijarde evra svaka, i ako jesu kako je do toga došlo, i da razgovaramo o posledicama“. Poslanici Moramo-Zajedno žele da saznaju i koliko je Srbija uvezla uglja ove i prošle godine, koliko je on koštao, koliko je to više nego što smo uvozili ikada ranije, i „zašto mi uopšte uvozimo ugalj“.

Zelenović tvrdi da je odgovore na ova pitanja u prethodnim mesecima pokušao da sazna na različitim nadležnim adresama, u čemu nije uspeo i naglašava da bi nadležni na njih morali da odgovore na sednici Odbora za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku.

I.K.

Prethodni članak

Zaštitnici novosadskog priobalja: „Ukoliko dođe mašina, ići ćemo pred nju“

Više desetine hiljada demonstranata na ulicama Pariza, sindikati najavljuju štrajkove

Sledeći članak