„Zemlju nam trovati nećete“: protest protiv rudarenja litijuma u okolini Valjeva

Ekološki ustanak i „Marš sa Kolubare“ održali su protestni skup i blokirali radove kompanije Euro litijum

Građani su u podne, 28. aprila, blokirali magistralni put Lukovac-Valjevo i poručili da neće dozvoliti Euro litijumu da nastavi istraživanja.

„Ovo je podmukao i nevidljiv neprijatelj“, izjavio je jedan od učesnika protesta, ocenivši da je opasnost od rudnika litijuma mnogo veća nego opasnost od jamskih rudnika uglja, i dodao:

„Tu se uništava zemlja za vjeki vjekova. Nema tu oporavka. Svi ti električni automobili koji se proizvedu u svetu nula su u odnosu na prirodu, na biodiverzitet Srbije. Nula. Ne smemo to dozvoliti. A i neko treba da objasni ovim ljudima sa našim standardom da mi nećemo moći da kupimo te baterije; 15.000 evra koštaju dve baterije ni za taj auto jedan, a mi se borimo da naspemo u golfa dvojku pet litara nafte. O čemu pričamo onda? Srbija je žrtvovana.“

„Ono što posebno boli je to što smo mi kao odbornici u  skupštini grada nekoliko puta nadležnima upućivali pitanje da li ima ikakve informacije o tome šta se dešava u Lukavcu i do dana današnjeg nismo dobili odgovor. Prvi put smo to pitanje postavili u martu prošle godine, ponovljeno je nekoliko puta, ali oni se ne bave poslom koji je u njihovoj nadležnosti i na taj način ugrožavaju građane grada koji je, podsetimo, jedan od najzagađenijih gradova i u kom posebna pažnja treba da se posveti zaštiti životne sredine“, konstatovao je jedan od učesnika protesta.

Meštani valjevskih sela prethodno su se u sredu okupili u selu Lukavac, protestujući protiv toga što je kanadska firma  „Euro Lithium Balkan“ otvorila nove bušotine za istraživanje litijuma i bora. Kako piše Balkan Green Energy News, meštani Lukavca su u sredu onemogućili početak istražnih radova na dve bušotine Euro litijuma.

Euro litijum istraživanja nastavlja uprkos postojanju sudske zabrane na jednom od tri područja u kojima istražuje, koju je prošle godine izdao osnovni sud, a u decembru 2021. potvrdio Viši sud u Valjevu. Zabrana je izdata nakon što je Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu utvrdio opasno visoke koncentracije bora u blizini bušotina za ispitivanje litijuma u selu Lukavac. Podsetimo, u bunarima iz kojih su se meštani snabdevali vodom za piće bora je bilo nekoliko puta više nego što dozvoljavaju domaći zakoni, a u bari pored jedne od bušotina koncentracija bora je bila 108 puta veća od granične vrednosti.

Po navodima Balkan Green Energy News, meštani zahtevaju od Ministarstva rudarstva i energetike da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije Euro litijum, te da se toj firmi odbije zahtev za produženje odobrenja za geološka istraživanja bora i litijuma.

I.K.

Prethodni članak

Moja dota: pripovedanje kao oblik ženskog otpora

Pošteni stručnjak Emanuel Makron i njegovih 30 afera

Sledeći članak