Ziđin saopštio da je miniranje na planini Starica u Majdanpeku mera predostrožnosti, građani i dalje zabrinuti

Snimak miniranja vrha planine Starica, u blizini Majdanpeka, preplavio je društvene mreže petog juna. Ziđin Koper je u međuvremenu objavio da se radi o rušenju nestabilnog dela planinske mase koje je obavljeno u saradnji sa nadležnim institucijama i u skladu sa zakonom. Stanari obližnjih kuća se, ipak, žale na to da o dinamitiranju nisu obavešteni unapred, ispoljavajući istovremeno nepoverenje u dobre namere Ziđina.

Majdanpek

Kada se sa planine Starica kamenje razletelo ka najbližem naselju, a na ulice legla kamena prašina, stanari nisu znali šta se zbiva i u strahu su izleteli iz zgrada. Najpreča briga im je bila lična i bezbednost imovine, ali se na nju nadovezala i bojazan od gubitka prirodne brane koju predstavljaju Starica i brdo Komo, razdvajajući stambeni deo Majdanpeka od rudnika bakra. Građani su miniranje, o čijim razlozima nisu bili unapred obavešteni, ocenili i kao samovolju strane kompanije i akt devastiranja planine Starice kao simbola grada.

Kako izveštava N1, Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) je petog juna  izdala saopštenje u kom se naglašava da je miniranje izvršeno radi sanacije opasne stenske mase, koja je po oceni rudarske i geološke inspekcije pretila da se obruši. Ziđin je naveo da su nadležni na litici detektovali pukotine duge preko 100 metara i široke 30 cm. Miniranje je, kako kažu, sprovedeno u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije i prijavljeno nadležnim institucijama. Saglasnost je dobijena i od preduzeća „Srbijašume“, a projekat sanacije izrađuje Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru.

Da se miniranje vrši u dogovoru sa institucijama i u skladu sa zakonom potvrdilo je u saopštenju i Ministarstvo rudarstva i energetike, a odbornik Skupštine Opštine Majdanpek, Martin Bežinarević, saopštio medijima da je direktor Ziđina u Majdanpeku dao usmene garancije da neće biti rušenja simbola grada, odnosno planine Starice.

Ziđin Koper je najavio da će sprovesti i mere predostrožnosti tokom narednih miniranja, ograničiti razmere eksplozije i pojačati mere za suzbijanje prašine.

Žitelji Majdanpeka sa kojima su kontaktirali mediji, ipak, izražavaju skepsu u dobre namere kineske kompanije i nakon izdatih saopštenja. Kako se izrazila jedna sagovornica dnevnog lista Danas: „Ako je zbog bezbednosti da se ne bi obrušila Starica na grad, kako se zove obrušavanje kamena posle miniranja vrha planine koje sve ide prema gradu? Ne mogu da verujem da se niko iz opštine nije obratio narodu, doduše ne znam preko kojih medija, da je ministarstvo dalo neku izjavu da je isplanirano i da neće biti rušenja Starice“, istakla je, zahtevajući jasne i tačne, pravovremene informacije od nadležnih. Drugi ističu i to bojazan izaziva i nedostatak informisanosti o uslovima prodaje rudnika bakra i daljim planovima kompanije.

Nepoverenje građana u poslovanje Ziđina podstiču prethodna iskustva. Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine je prošle godine na osnovu primedbi Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Društva mladih istraživača iz Bora odbilo da prihvati parcijalne studije za zaštitu životne sredine koje su se ticale pripremnih radova za građenje nekoliko objekata i postrojenja, zahtevajući novu studiju koja bi obuhvatila čitav projekat. Iste organizacije su početkom juna je Ministarstvu zaštite životne sredine i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnele zahtev za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora nad kompanijom „Serbia Zijin Bor Copper“ doo Bor, odnosno postrojenjem za tretman otpadnih rudničkih voda, koje se, po njihovim navodima, gradi bez građevinske dozvole i saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

I.K.

Prethodni članak

Radnici na gradilištu Linglonga obustavili rad zbog neisplaćenih zarada. „Kad nema zarada, oni bukvalno više nemaju šta da izgube“, smatra Hristina Piskulidis

Otvoren treći po redu Autonomni festival žena

Sledeći članak